Raport // În anul 2019 au fost uciși 25 de jurnaliști, iar 250 au fost încarcerați

Irina Odobescu
29/12/2019
Foto: captură cpj.org

25 de jurnaliști au fost uciși în anul 2019 în lume, iar 250 au fost trimiși la închisoare. Cei mai mulți dintre jurnaliștii încarcerați au fost acuzați de „acțiuni anti-statale”, iar 56 sunt „reținuți fără acuzații oficiale”. China și Turcia sunt lidere la încarcerarea jurnaliștilor, având câte 48 și, respectiv, 47 reprezentanți ai puterii a patra în închisori, iar Siria și Mexic sunt statele cele mai riscante pentru munca jurnaliștilor. Acestea sunt câteva dintre concluziile triste ale Raportului anual al Centrului pentru Protecția Jurnaliștilor (Committee to Protect Journalists).  

Raportul pentru anul 2019 arată că în Egipt au fost încarcerați 26 de jurnaliști, în Iran - 11, în Rusia – 7, iar 6 jurnaliști stau după gratii în Azerbaidjan. Câte un jurnalist au ajuns în temnițe în state precum: Cuba, Venezuela, Uzbekistan, Kazahstan, Kîrgîstan, Nigeria și Tanzania. Centrul pentru Protecția Jurnaliștilor menționează că printre cei care stau după gratii 20 sunt femei și 230 - bărbați. 

Îngrijorător este faptul că din cei 250 de jurnaliști, care în anul curent au ajuns la închisoare, 56 sunt „reținuți fără acuzații oficiale, iar în 22 de cazuri jurnaliștilor li se invocă „acțiuni de răzbunare”. Țările cu cele mai dure metode de cenzură sunt, potrivit sursei citate: Eritreia, Coreia de Nord, Turkmenistan, Arabia Saudită, China, Vietnam, Iran, Guineea Ecuatorială, Belarusi și Cuba.     

Jurnaliștii uciși în 2019: 

În anul precedent, 255 de jurnaliști au ajuns după gratii, motivele invocate de autorități  fiind „defăimarea” și „insulte religioase sau etnice”.

Irina Odobescu
29/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii