Linkuri accesibilitate

Șahistul iranian care a refuzat să concureze sub steagul țării sale a luat argintul la campionatul mondial de șah


Alireza Firouzja
Alireza Firouzja

Alireza Firouzja, șahistul din Iran plasat pe locul 2 în topul celor mai buni șahiști juniori, a câștigat medalia de argint la campionatul mondial de șah Rapid & Blitz de la Moscova, după ce a concurat sub steagul FIDE al federației internaționale de șah. Firouzja, în vârstă de 16 ani, a decis să nu intre în competiție pentru țara lui într-o reacție aparentă la interdicția republicii islamice de a le permite sportivilor iranieni să concureze împotriva jucătorilor israelieni. Iranul nu recunoaște Israelul.

„Felicitări Alireza Firouzja pentru o medalie de argint fantastică. Și rușine pentru toți cei care încearcă să-i zădărnicească cariera”, a declarat vicepreședintele FIDE, Nigel Short, pe Twitter pe 28 decembrie.

Firouzja este al doilea sportiv iranian din ultimele luni care a renunțat să participe la o competiție sportivă sub steagul țării sale ca reacție la presiunile exercitate de autorități împotriva sportivilor iranieni pentru a renunța la meciurile cu concurenții israelieni. „Firouzja a luat decizia și ne-a spus că vrea să renunțe la cetățenia iraniană”, a declarat președintele Federației Iranului de Șah, Mehrdad Pahlavanzadeh, săptămâna trecută agenției de știri semi-oficiale Tasnim. Firouzja și tatăl său locuiesc în prezent în Franța.

XS
SM
MD
LG