image
Sursa foto: Jurnal.md

Ratificarea Convenției de la Istanbul, aprobată

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută ca și Convenția de la Istanbul.

Documentul a fost adoptat de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în data de 11 mai 2011, fiind recunoscută pe scară largă drept cel mai cuprinzător instrument juridic pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Convenția cere statelor să sancţioneze violenţa domestică (fizică, psihică ori economică), urmărirea, violenţa sexuală, inclusiv violul și hărţuirea sexuală, căsătoria forţată, mutilarea genitală a femeilor, avortul și sterilizarea forțată.

Convenția prevede asigurarea faptului că violenţa împotriva femeilor este pedepsită în mod corespunzător. De asemenea, că victimele au acces la măsuri de protecţie la toate etapele investigaților. Statele semnatare se obligă să aloce resurse pentru crearea centrelor de criză pentru victimele violului, adăposturi pentru victimele violenţei în familie şi servicii de consiliere psihologică şi juridică.

Amintim că pe data de 18 decembrie mai multe persoane au protestat în fața Guvernului cerând ratificarea Convenției de la Instanbul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: