image
Sursa foto: bbc.com

Localnicii de pe unele dintre cele mai frumoase plaje ale lumii se gândesc încă la tsunami, la 15 ani după catastrofă

În dimineața de după Ziua Crăciunului din 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,1 din insula nordului Sumatra a declanșat un tsunami cu valuri de până la 17,4 metri, care a cuprins zonele de coastă vulnerabile din Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda și alte nouă țări.

„Încă mă bântuie. Îmi amintesc tot timpul”, a spus pentru Reuters Suwannee Maliwan, 28 de ani, care și-a pierdut atât părinții, cât și alți membri ai familiei când tsunami-ul a lovit provincia thailandeză Phang Nga, unde locuia.

„Uneori, visez că se apropie un val. Încă mă sperie”, a mai spus ea, pentru agenția Reuters. “Uneori vreau să mă mut în altă parte, dar nu este posibil pentru că m-am născut aici, mama și tata au murit aici”, mai declară femeia.

În provincia indoneziană Aceh, sate întregi au fost aplatizate și peste 125.000 de oameni au pierit în valurile uriașe. De atunci, zona a fost reconstruită în mare parte, cu aproximativ 25.600 de clădiri rezidențiale, comerciale, guvernamentale și școlare construite în interiorul unei zone cu risc ridicat, care a suferit o devastare practic totală în 2004.

Victimele naturii

În Thailanda, unde peste 5.300 de persoane au fost ucise, inclusiv turiștii care vizitau insulele stațiunilor din Marea Andaman, oficialii au organizat o ceremonie memorială și au solicitat mai multă conștientizare și pregătire pentru dezastre, notează Reuters.

Oficialul a spus că 26 decembrie a fost desemnată, în Thailanda, ziua națională de prevenire a accidentelor, scrie Reuters. În India, unde peste 10.000 de oameni au murit din cauza tsunami-ului, supraviețuitorii organizează mai multe ceremonii memoriale.

Peste 35.000 de oameni au murit atunci și în Sri Lanka, cea mai săracă dintre țările atinse de tsunami. Mii de voluntari din toată lumea au venit atunci în zonă pentru a-i ajuta pe cei afectați de valul uriaș.

Noutăţile partenerilor

comentarii: