Actualitate

Dodon: Nu am cerut să fie scoşi bani din rezerva valutară, am cerut clarificări

„Nu am cerut niciunei instituţii să scoată bani din rezerva valutară, aşa cum în mod manipulativ au afirmat unii, am cerut însă clarificări şi voi primi aceste clarificări, indiferent că le place sau nu unor experţi, după care voi informa şi opinia publică în detaliu legat de ce se întâmplă cu rezerva financiară a ţării, dar şi de sursele financiare interne pe care le-am identificat”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Preşedintele afirmă că „Republica Moldova dispune de o rezerva valutară de peste 3 miliarde de dolari care este plasată în afara ţării, în mare parte în hârtii de valutare emise de SUA, dar şi de alte ţări.

Respectiv, moldovenii trebuie să cunoască exact ce se întâmpla cu banii lor, dacă o parte din aceşti bani pot sau nu pot fi utilizaţi pentru investiţii care sa le faca viaşa mai buna”.

„Cetăţenii noştri au dreptul să cunoască de ce ţinem aceşti bani ai lor în străinătate, unde sunt valorificaţi pentru deficitul bugetar al altor ţări, cu o dobânda aproape zero, în timp ce noi suntem nevoiţi să luăm împrumuturi cu 1-2 la sută pentru a construi drumuri sau a face alte investiţii importante pentru infrastructură şi dezvoltarea durabilă”, a spus Dodon.

Şeful statului a menţionat că „Republica Moldova intră în curând într-o etapă activă de reconstrucţie”.

„În acest sens, am cerut instituţiilor responsabile să îmi prezinte o analiză privind toate resursele financiare care pot fi utilizate pentru rezolvarea unor nevoi imediate ale cetăţenilor, dar şi pentru proiecte de anvergură. Inclusiv, am solicitat o analiză privind situaţia rezervelor valutare şi potenţialul acestora”, a precizat Dodon.

Preşedintele a a subliniat că „scopul nostru este să analizăm absolut toate resursele financiare interne şi să le direcţionăm corect, în interesul cetăţeanului. Pentru ca înainte de a lua credite, trebuie să ne asigurăm că utilizam eficient toate resursele financiare interne şi nu ne îndatorăm la alte state, în timp ce banii noştri sunt inactivi sau, paradoxal, sunt utilizaţi de alte ţări, cu o dobândă zero”.

https://stiri.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *