Varşovia îl convoacă pe ambasadorul rus după declaraţiile lui Vladimir Putin

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de urgenţă vineri pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta ferm faţă de „insinuările istorice” ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat Polonia dinainte de război că a încheiat o „înţelegere” cu Hitler şi că a acţionat în mod „antisemit” în acea perioadă, relatează Agerpres.

Foto: GettyImages

În prezent, tensiunile sunt puternice între Varşovia şi Moscova, Polonia, membră a NATO şi Uniunii Europene, exprimându-şi temeri legate de tendinţele agresive din politica rusă, în special în privinţa Ucrainei.

Polonia şi-a exprimat „obiecţia fermă în faţa insinuărilor istorice făcute de cele mai înalte autorităţi ruse în ultimele zile”, a declarat un viceministru de externe, Marcin Przydacz, citat de agenţia de presă PAP.

Vladimir Putin a acuzat de două ori în ultimele zile Polonia că a încheiat o înţelegere cu Hitler în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Marţi, luând cuvântul la Ministerul rus al Apărării, el a afirmat că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, ce arată că polonezii „au încheiat practic o înţelegere cu Hitler”.

Şeful statului rus a adăugat că un ambasador polonez la Berlin - pe care l-a numit „ticălos” şi „porc antisemit” - i-a promis lui Hitler ridicarea unui „frumos monument” la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i „trimită pe evrei în colonii din Africa”.

În ajunul invaziei germane a Poloniei la 1 septembrie 1939, URSS condusă de Stalin şi Germania nazistă au căzut de acord să îşi împartă Europa de Est, într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, într-un moment în care armata poloneză lupta fără speranţă împotriva forţelor germane. Sovieticii au ocupat o mare parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Ministerul de Externe de la Varşovia a subliniat vineri că Polonia „a fost prima ţară care s-a angajat în rezistenţa armată în septembrie 1939 împotriva armatei germane care era sprijinită de Uniunea Sovietică”.

Acesta a reamintit că agresiunea germană s-a soldat cu moartea a şase milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei.

Rusia „caută să minimizeze responsabilitatea comună a Uniunii Sovietice în distrugerea păcii în Europa. URSS a fost între 1939 şi 1941 un aliat al Germaniei lui Adolf Hitler”, a adăugat ministerul.


Pub