(doc) De aproape doi ani, dosarul lui Ilan Șor nu s-a mișcat din loc la Curtea de Apel Cahul: Evoluția celor 20 de ședințe de judecată

Deși Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere, iar în vara anului 2017 a fost condamnat la șape ani și jumătate de pușcărie de prima instanță în dosarul fraudei bancare, între timp fostul primar de Orhei a ajuns în fotoliul de deputat. Acum Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce în luna iunie curent, atunci când la Chișinău a avut loc schimbarea puterii, acesta a părăsit Republica Moldova, iar ulterior a rămas și fără imunitate parlamentară.

Foto: UNIMEDIA

Amintim că aproape jumătate de an, dosarul lui Ilan Șor s-a aflat în blocaj la Judecătoria Buiucani, din motivă că avea cine să traducă sentința motivată.

Ulterior, la data de 15 ianuarie 2018, dosarul lui Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău. Acolo însă majoritatea judecătorilor au refuzat să examineze dosarul Șor din diferite motive. Inițial, magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au fost cei care au refuzat să examineze dosarul Șor. Mai apoi și Igor Mânăscurtă și Oxana Robu au refuzat să examineze dosarul Șor, motivând că au în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.

În februarie 2018, a fost luată decizia ca dosarul lui Șor să fie strămutat de la Curtea de Apel din capitală la cea Cahul, după ce doi judecători de la Curtea de Apel au depus cereri de autorecuzare, după ce și magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul.

Mai jos o prezentăm evoluția ședințelor de judecată stabilite timp de doi ani de când dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

Prin urmare, la data de 2 aprilie 2018 a fost stabilită prima ședință, însă, nu a fost amânată la solicitarea avocatului Balan Iulian, motivând că Ilan Șor s-ar fi îmbolnăvit.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Următoarea ședință urma să aibă loc abia peste o lună și jumătate, la data de 23 mai, însă, la fel, a fost amânată pentru 8 august 2018 la solicitarea procurorului de caz pentru a asigura prezența martorilor în ședința de judecată.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

De asemenea, următoara ședință stabilită pentru 8 august 2018 nu a avut loc pentru ai oferi procurorului timpul necesar de a prezenta în ședința viitoare încă trei martori. Totodată, ședințele din 20 august 2018 și 24 august 2018, au fost amânate la solicitarea avocatului lui Ilan Șor, Balan Iulian.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Cea de-a șasea ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor a fost amânată, după ce avocații lui Șor au înaintat o cerere în vederea efectuării unei expertize financiar-contabile, însă, procurorul s-a expus pentru respingerea acestei cereri. Instanța de judecată a amânat ședința, pentru a examina cererea respectivă.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Astfel, din februarie, de când dosarul primarului de Orhei, Ilan Şor, fostul şef al Băncii de Economii, învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost strămutat de la Curtea de Apel Chişinău la cea din oraşul Cahul, la decizia Curţii Supreme de Justiţie, abia miercuri, 19 septembrie a avut loc o şedinţă de judecată, după şase amânate.

La cea de-a șaptea ședință de judecată în cazul lui Ilan Șor, din 19 septembrie 2018, instanța a acceptat cererea avocaților lui Șor și a dispus printr-o încheiere efectuarea expertizei financiar, contabile solicitate anterior.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Următoarele ședințe stabilite pentru 17 decembrie 2018 și 21 ianuarie 2019 au fost amânate pentru că nu a fost primit un răspuns din partea Centrului Național de Expertiză Juridică în privința expertizei-financiare dispuse anterior pe caz.

În septembrie curent, când a fost solicitată această expertiză, unul dintre avocații lui Șor declara că până la efectuarea acestei expertize nu poate fi continuată examinarea cauzei pentru că de rezultate acesteia depinde probatoriul apărării.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Ședința de judecată în dosarul Șor, care urma să aibă loc deja la data de 20 februarie, la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată din nou, la solicitarea avocaților lui Ilan Șor, pe motiv că clientul lor este în campanie electorală și participă la un șir de evenimente.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Cea de-a 11-a ședință din 12 martie 2019 în dosarul lui Ilan Șor nu a avut loc din motiv că avocatul Balan Iulian a retras cererea privind acordarea permisiunii temorare de părăsire a țării.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Și cea de-a 12-a ședință de judecată în dosarul Șor, care urma să aibă loc la data de 3 aprilie 2019, la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată pentru că au lipsit judecătorii.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

La ședința din 20 mai 2019, instanța a admis demersul Centrului Național de Expertize Judiciare prin care aceștia solicitau documente suplimentare de la avocați, pentru a efectua expertiza contabilă-judiciară.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Deja în luna iunie 2019, ședința a fost amânată din motivul ne prezentării avocatului Balan Iulian și a inculpatului Șor Ilan, iar la data de 19 iulie 2019, ședința nu a avut loc, după ce completul de judecată a fost imposibil de format.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

După ce Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat în căutare națională și internațională pe deputatul Ilan Șor, ședința de judecată din 25 iulie 2019 a fost amânată.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

La data de 27 septembrie 2019 ședința a fost contramandată pentru trei zile din motivul imposibilității formării completului de judecată, însă și cea din 30 septembrie nu a avut loc în legătură cu remiterea repetată a materialelor cauzei pentru efectuarea expertizei judiciare.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Următoarele două ședințe stabilite pentru 8 noiembrie și 20 decembrie 2019 au fost amânate dat fiind faptul că dosarul nu a parvenit de la expertiză.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:Curtea de Apel Cahul

Astfel, cea de-a 21-a ședință a fost stabilită pentru anul 2020, la data de 31 ianuarie, în timp ce fostul primar de Orhei este căutat de autorități.

Curtea de Apel Chișinău / Sursa:Curtea de Apel Chișinău

Amintim că după decizia din data de 28 iulie curent a Curții de Apel Cahul, privind mandatul de arest emis pe numele lui Șor și darea sa în căutare națională, deputatul a avut câteva apariții live pe pagina sa de Facebook. Potrivit informațiilor din spațiul public, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc și deputatul Ilan Șor, au trecut froniera ilegal. Cei doi au părăsit granițele Republicii Moldova fie prin regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile moldovenești, fie prin Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) contrar legii.


Pub