Linkuri accesibilitate

Propunerea lui Igor Dodon privind utilizarea rezervelor valutare ale Băncii Naționale, criticată de experți și guvernatorul BNM


Imagine generică, Banca Națională
Imagine generică, Banca Națională

Președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat într-un interviu la postul de televiziune N4 că cel puțin trei miliarde de dolari din rezervele valutare ale Băncii Naționale ale Republicii Moldova – activele oficiale de rezervă – se află „pe cont, la Washington” și că ar trebui aduși în țară „să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia”. Site-ul Moldstreet citează opinia fostului premier Ion Sturza, despre această declarație a președintelui Dodon, care susține că „de rezerva națională nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM”. Potrivit lui Sturza, această propunere ar fi fost sugerată de Moscova.

Moldstreet citează și o declarație a guvernatorului BNM, Octavian Armașu, care spunea într-un interviu că „utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor”. Armașu este citat mai departe de Moldstreet: „Ca urmare, Republica Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei. Totodată, susține guvernatorul BNM, asemenea operațiuni contravin legislației în vigoare, potrivit căreia Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului”.

Potrivit Moldstreet, cea mai mare parte a activelor financiare administrate de BNM, adică 78%, erau investite - potrivit unui raport al băncii din decembrie anului trecut (raport care este public) - în străinătate, iar circa 22% sunt în Moldova și reprezintă în special datoria guvernului față de BNM, ca urmare a fraudei bancare. Tot în Moldova se afla și rezerva de aur de circa 70 de kilograme, estimată la 51,5 milioane de lei. Potrivit sursei citate, în Statele Unite se află 25,87 % din activele financiare ale Moldovei în valori emise de Trezoreria americană, deoarece sunt din cele mai sigure din lume și oferă un profit mic, dar garantat.

11,8% din activele financiare ale Moldovei sunt în Olanda și 9,66% sunt în Germania. La FMI, Banca Mondială, BERD și alte instituții financiare internaționale se află 9.4% din activele financiare ale Moldovei, scrie Moldstreet, citând raportul public al Băncii Naționale a Moldovei.

XS
SM
MD
LG