Schimbare în regulamentul FMF. Cluburile care vor implica în joc tineri fotbaliști moldoveni vor primi mai mulți bani

FMF

Comitetul Executiv al FMF, în cadrul ultimei ședințe, a luat un șir de decizii care au stârnit controverse în lumea fotbalului moldovenesc. Federația Moldovenească de Fotbal a explicat pe scurt de ce s-au făcut aceste modificări și care sunt avantajele lor. Vedeți mai jos cum FMF explică două decizii ce țin de Divizia Națională.

#1. Anularea limitei pentru jucătorii străini, cu majorarea taxei de legitimare a acestora până la 100 de mii de lei

Cluburile care implică pe teren jucători sub 21 de ani, pentru fiecare minut jucat de aceștia, primesc anumite sume de la FMF, din contul banilor achitați pentru legitimarea stranierilor. Respectiv, cu cât mai mulți stranieri vor fi legitimați în Divizia Națională, cu atât mai mare va fi suma de bani, care va reveni cluburilor care implică în partide jucători moldoveni sub 21 de ani.

De exemplu, Zimbru, în sezonul trecut, 2019, a încasat aproape 500 de mii de lei de la FMF doar pentru implicarea jucătorilor tineri.

În 2020, pentru legitimarea unui stranier, cluburile vor trebui să achite 100 de mii de lei. Ceea ce e cu 30 de mii de lei mai mult decât în sezonul trecut. Plus la aceasta, orice club va avea dreptul să legitimeze un număr nelimitat de stranieri, deoarece a fost exclusă din regulament limita numărului de stranieri pe teren.

Acest lucru va stimula și mai mult cluburile, care au propriile academii, să implice pe teren cât mai mulți jucători tineri, pentru că din contul lor își vor putea suplini substanțial bugetul.

#2. Excluderea limitei numerice a jucătorilor U21 (anularea Regulii U21)

Regula U21, implicarea pe teren a minim unui jucător de sub 21 de ani, a fost introdusă acum șase ani. În tot acest timp, Departamentul tehnic al FMF a monitorizat evoluția jucătorilor care se încadrau în această limită și au fost utilizați de echipe în timpul meciurilor.

Rezultatele au fost mult sub așteptări. Cu alte cuvinte, această regulă nu a dat randamentul scontat. Statistica arată că din totalul de 180 de jucători U21 folosiți de cluburi în cadrul partidelor de campionat, doar 17 au ajuns în vizorul naționalei. Dintre aceștia, doar cinci sunt astăzi convocați la națională.

În șase ani, doar cinci jucători au devenit titulari la echipele de club după împlinirea vârstei de 21 de ani. Sunt cifre care denotă falimentul acestei reguli.

Plus la toate, antrenorii din Divizia Națională se plâng că sunt nevoiți să introducă în primul 11 jucători U21 care nu sunt pregătiți pentru a evolua la nivelul primei divizii valorice. Puși „la zid”, unii antrenori căutau poziția cea mai puțin riscantă pentru a utiliza jucători U21, de regulă – mijlocași de bandă. În consecință, am ajuns să avem câte șapte-opt jucători U21 care evoluează pe același post.

Avantajul anulării acestei reguli presupune că tinerii jucători vor evolua mult mai mult, știind că nu vor mai avea locul garantat în primul 11, dar vor trebui să demonstreze că merită acest loc.

În plus, antrenorii vor putea acum să formeze lotul exclusiv pe criterii valorice, nu și pe vârsta jucătorilor, ceea ce va aduce un plusvaloare cluburilor profesioniste.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente