Recomandări din liceu. Ce cărți să citești în ultima săptămână a anului 2019

carte
Foto: Thought Catalog

Anul 2019 a venit cu multe provocări pe care fie le-am acceptat, fie nu. Ultima provocare în materie de lectură o lansează corespondenta #diez din liceu Nicoleta Lisevici. Tânăra propune, din propria colecție de lecturi, trei cărți potrivite pentru un sfârșit de an cât mai frumos.

Sunt mereu încântată când cineva îmi recomandă o carte, dar sunt cu adevărat fericită atunci când pot recomanda eu o operă din arsenalul de cărți citite. Propun să evadăm cu ajutorul cărților într-un univers alternativ. În acest context, demarează proiectul „Recomandări din liceu”, în cadrul căruia echipa #diez și-a propus să găsească o carte pentru fiecare persoană. Lectură plăcută!

Mai jos îți propunem trei cărți cu care să te delectezi în ultimile zile ale anului.

# „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Imagini pentru mândrie și prejudecata

Acțiunea se desfășoară în Anglia rurală, răsăritul secolului XIX. Opera gravitează în jurul acțiunilor și deciziilor întreprinse de cea dea doua fiică, din cinci, a unui gentilom englez. Cartea începe cu situația de după moartea tatălui – fetele nu au putut primi moștenirea. Prin urmare, unica șansă la o viață „de rang înalt” este să se căsătorească convenabil. Acest lucru devine o adevărată obsesie pentru mama lor, care căuta într-un mod insistent soți înstăriți pentru fetele ei.

O oportunitate neașteptată și convenabilă se ivește pentru cea dea doua fiică, Elizabeth Bennet, când Darcy, un gentilom cunoscut și ca „Darcy cel chipeș și bogat, dar îngrozitor de mândru” se îndrăgostește de aceasta. Deși Elizabeth îl disprețuiește din start, treptat sentimentele de dragoste pun stăpânire și pe ea. Ulterior, situațiile prin care au trecut cei doi i-au învățat să-și depășească mândria și prejudecățile. O poveste frumoasă din care învățăm că dragostea mereu învinge.

„Mândrie și prejudecată” și-a ocupat poziția bine meritată în topul „1001 de cărți de citit într-o viață”.

# „Nimic nou pe frontul de vest” de Erich Maria Remarque

Imagini pentru nimic nou pe frontul de vest

Cu siguranță cunoaștem multe istorii despre tineri a căror soartă a fost schimbată de război. Protagonistul operei „Nimic nou pe frontul de vest”, un tânăr de 19 ani, nu este o excepție. Războiul l-a transformat pe Paul Buamer dintr-un tânăr licean visător și sensibil, într-un soldat adevărat, indiferent, rece și crud. Soldatul nou format adesea asemăna iadul cu războiul și îl compara cu ceea ce se află în spatele sârmei ghimpate. Acesta spune la persoana I ceea ce se petrece în sufletele „generației destinate morții”.

Pe lângă durere, cruzime și tristețe, opera este și despre curaj, devotament și camaraderie. Paul trăiește clipele războiului împreună cu cei șapte colegi de clasă cu care luptă cot la cot, pe care încearcă să-i salveze, riscând cu propria-i viață. „Frontul e o colivie în care, plin de nervozitate, trebuie să aștepți ce va urma. Suntem sub grila formată de traiectoriile obuzelor și trăim în tensiunea nesiguranței. Deasupra noastră plutește hazardul.”

În această operă Remarque a reușit să redea spectaculos drama din spatele cortinei tragicului război din 1914-1918.

# „Numele trandafirului” de Umberto Eco

Imagini pentru numele trandafirului

Teorie literară îmbinată sublim cu ficțiune, aceasta ar fi descrierea perfectă pentru „Numele trandafirului”. Anul 1327, o mănăstire italiană și încercări de a găsi criminalul. Sună intrigant, nu-i așa?

Toate acestea sunt puncte cheie ale romanului „Numele trandafirului”. Călugărul franciscan Guglielmo de Baskerville ajunge într-o mănăstire în care s-a comis o crimă. Pe măsură ce povestirea evoluează, alți călugări mor în mod misterios. Cele două personaje principale studiază o bibliotecă medievală labirintică, înțeleg forța distrugătoare a râsului și ajung față în față cu Inchiziția, pe care William de Baskerville o slujise în trecut, dar a părăsit-o între timp. Cu ajutorul logicii, călugărul reușește să dezlege misterul crimelor de la mănăstire, dar nu reușește să prevină vreuna. Acesta înțelege că pentru a preveni crimele nu e suficient să-și folosească logica. Variatele semne și întâmplări au semnificație numai în anumite contexte, iar William trebuie să fie mereu atent la contextul în care interpretează misterul.

Elucidați și voi taina mănăstirii și răspundeți la întrebarea principală: „Care e legătura dintre trandafir și mister?”.

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente