Controversatul procuror Igor Popa revine în sistem. Va exercita funcția de șef al oficiului din sectorul Ciocana

Anticoruptie.md
28/12/2019

Fostul procuror general-adjunct în perioada guvernării Partidului Democrat, Igor Popa, a fost numit recent de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în funcția de șef al oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău. Acesta își va începe activitatea în noua funcție începând cu data de 2 ianuarie 2020. Anterior, funcția respectivă a fost deținută de către Ruslan Popov, numit la începutul lunii curente în funcția de procuror general-adjunct.

Igor Popa (43 de ani) se poate lăuda cu o carieră de invidiat în Procuratură, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat. Şi-a început activitatea la 25 de ani în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Din 2002 până în 2010 a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii.

Igor Popa a ajuns în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, el şi subalternii săi fiind cei care s-au ocupat de dosarele mai multor politicieni incomozi. La fel de multe critici a atras şi în aprilie 2009, fiind în fruntea unui grup de procurori care s-a ocupat de evenimentele de atunci. Igor Popa este cel care a solicitat judecătorilor de instrucție să judece tinerii în Comisariate în urma evenimentelor din aprile 2009.

După plecarea comuniștilor de la guvernare, Igor Popa și-a suspendat activitatea pentru o perioadă, apoi a fost angajat la Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei în calitate de şef. El a fost criticat atunci de către societatea civilă pentru că subalternii săi pornesc dosare penale activiştilor incomozi.

În 2015, Igor Popa a fost numit procuror interimar al municipiului Chişinău, după pensionarea lui Ion Diacov. Ultimul declara încă atunci, că Popa va fi întărit în funcţia respectivă, iar concursul public va fi unul de formă. Întâmplător sau nu, dar previziunile lui Diacov s-au adeverit şi în martie 2016 Igor Popa obţine cele mai mari note la concursul pentru selectarea procurorului Capitalei.

În martie 2017, Igor Popa este numit procuror-general adjunct, după învestirea în funcția de procuror general a lui Eduard Harunjen. După demisia lui Harunjen, Igor Popa a asigurat pentru o perioadă scurtă interimatul funcției de procuror general, până la desemnarea lui Dumitru Robu.

Igor Popa este finul de cununie al fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale, Nicolae Chitoroagă, învinuit de îmbogățire ilicită de către Procuratura Anticorupție. Totodată, Popa este nașul de cununie al lui Ruslan Toma, unul dintre cei 21 de procurori desemnați de Alexandr Stoianoglo să verifice Procuratura Anticorupție.

Lidera PAS, Maia Sandu, a criticat dur revenirea lui Popa în sistem. „Igor Popa este unul dintre cei mai odioși procurori din țară. Acesta a instrumentat dosare la comandă politică atât în perioada regimului Voronin, cât și pe timpul lui Plahotniuc. Astfel de oameni trebuie să facă închisoare pentru încălcarea flagrantă a drepturilor omului și pentru multiplele vieți omenești distruse, nu să fie în conducerea organelor procuraturii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Anticoruptie.md
28/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii