image
Sursa foto: jurnal.md

Bugetul municipal pentru anul 2020 a fost aprobat în lectură finală: Capitala, cu deficit de 300 de milioane de lei

Chișinăul va avea un deficit bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei în anul care vine. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Municipal în lectură finală. „Pentru” au votat toți consilierii prezenți în sală.

Proiectul prevede venituri de 4,3 miliarde de lei și cheltuieli de 4,6 miliarde de lei.

Cele mai mari cheltuieli bugetare în anul 2020 sunt prevăzute pentru sfera socială - 67,4% sau 3,1 miliarde de lei (grupele principale de cheltuieli: învățământul, cultura, ocrotirea sănătăţii și protecția socială).

Cheltuielile ce țin de gospodăria comunală, transportul şi gospodăria drumurilor se prevăd în sumă de 1,3 miliarde de lei sau 28,3 la sută din totalul cheltuielilor.

Pentru transporturi şi gospodăria drumurilor se prevăd mijloace în sumă de 863,5 milioane de lei. Pentru transportul public se propune alocarea sumei de 448,5 milioane de lei, dintre care pentru Î.M. "Regia transport electric" - 268,5 milioane lei, inclusiv pentru asamblarea troleibuzelor - 26,5 milioane. Pentru Î.M. „Parcul urban de autobuze" sunt prevăzuți 168,5 milioane de lei, dintre care pentru procurarea/asamblare autobuzelor - 33,5 milioane de lei. Totodată, pentru implementarea proiectului „Sistem de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău" sunt preconizați 1,5 milioane de lei.

Pentru întreținerea și reparația drumurilor se prevăd 272,9 milioane de lei, inclusiv din contul transferurilor de la bugetul de stat - 169,2 milioane de lei. Din contul împrumuturilor externe se prevede executarea lucrărilor în sumă de 131 milioane de lei, în cadrul Proiectului „Reabilitarea străzilor centrale şi modernizarea iluminatului public al centrului municipiului Chișinău".

Cheltuieli ce ţin de transporturi şi gospodăria drumurilor dețin ponderea de 18,5 la sută din totalul cheltuielilor.

Pentru lucrările de reparații și investiții capitale se prevede alocarea mijloacelor financiare în sumă de 113,4 milioane de lei, inclusiv pentru suburbiile municipiului Chișinău - 64 milioane de lei.

Deficitul bugetar preconizat este de 291,6 milioane de lei. Sursele de finanţare a deficitului urmează a fi obținute din vânzarea apartamentelor către populație, împrumuturile interne și soldul mijloacelor bănești format la contul bugetului municipal la 01.01.2020.

Municipiul Chișinău concentrează aproximativ o treime din populația Republicii Moldova și este cel mai mare centru economic, dar bugetul său este de zece ori mai mic decât cel de stat. Astfel, autoritățile locale au cerut Guvernului să le mărească autonomia financiară, acordându-le dreptul să rețină în bugetele locale mai mult din taxele și impozitele generate. Propunere care urmează a fi dezbătută de Executiv.

Noutăţile partenerilor

comentarii: