(video/doc) Ședința ANRE: CET-Nord reduce cu 7,6 bani energia electrică pentru consumatorii finali. Noul tarif la energia electrică este 162 bani/kWh

Ședința publică a Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică de astăzi, 27 decembrie, are pe ordinea de zi opt subiecte, Printre acestea se numără robarea Regulilor pieței gazelor naturale, aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de S.R.L. „Moldovatransgaz”, dar și prețul la energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor finali de către S.A. „CET-Nord”.

Foto: UNIMEDIA

(13:44) Ședința ANRE s-a încheiat.

(13:37) ANRE a aprobat subiectul privind aprobarea tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă - Termo”.

(13:30) Consiliul de administrație ANRE a aprobat prețul la energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor finali de către S.A. „CET-Nord”. Astfel, noul preț este în mărime de 162 bani/kWh.

(13:16) Se examinează subiectul privind prețul la energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor finali de către S.A. „CET-Nord”.

(13:13) Cu unele modificări, a fost apribat unanim subiectul privind costurilor de bază pentru Î.S. „Moldelectrica”. Pentru primul subiect au fost alocați peste 267 mii lei.

(13:01) Se examinează subiectul privind aprobarea costurilor de bază pentru Î.S. „Moldelectrica”.

(12:51) Se examinează modificarea Regulamentului cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, aprobat prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 282/2016 din 11.11.2016, privind indicatorii de performanță. În următoarea etapă se va reveni la acest Regulament.

(12:39) Regulamentul privind planificarea, aprobarea şi efectuarea investiţiilor, aprobat prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 283/2016 din 15.11.2016.Astfel, se modifică: punctul 17 alin b, lângă localitate se completează cu textul „după caz”, și alte modificări adăugătoare la art 37, 45, 94 prim. În total s-a modificat 6 puncte din Regulament.

(12:15) Se examinează modificarea Regulamentului privind planificarea, aprobarea şi efectuarea investiţiilor, aprobat prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 283/2016 din 15.11.2016, prin prezentare și discuții pe mai multe articole din Regulament. Se solicită patru modificări, cum în categoria A și B sunt necesități, așa și pentru consumatori tot există necesități.

(12:11) S-a aprobat prin vot unanim tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de S.R.L. „Moldovatransgaz”. Prezenta hotârăre poate fi contestată în termen de 30 de zile la autoritățile emitente.

(11:57) Se examinează subiectul privind aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de S.R.L. „Moldovatransgaz”.

(11:53) Consiliul de administrarea ANRE a aprobat metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, în temeiul Legii nr. 108 privind gazele naturale. Divergențele din dezbateri vor fi ameliorate ulterior.

(11:08) Dezbateri publice privind metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.

Galina Sanduța, ANRE, a declarat că noțiunea de cost istoric este corectă și prevăzută în Legea 100, iar în scopuri fiscale reevaluarea nu se prevede. Baza de calcul este aprobată de Agenție și structura amortizării este cunoscută de către ANRE.

(10:42) Se examinează Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale. S-au găsit anumite diferențe și neclarități în cadrul metodologiei, în special rentabilitatea până în anul 2004, precizarea metodei costului, având în vedere că în practica internațională există metoda costului istoric, de indexare, etc.

(10:38) Consiliul de administrație ANRE a aprobat Hotărârea privind regulile pieței gazelor naturale, fiind abrogată Legea din anul 2005. De asemenea, s-a stabilit că OCT va raporta trimestrial în vederea implementării regulilor pieței, iar prezenta hotărâre intră în vigoare la 12 decembrie 2020.

(10:33) Se examinează subiectul privind aprobarea Regulilor pieței gazelor naturale.

(10:00) Ședința ANRE a început.

UNIMEDIA transmite live:


Pub