RISE: Noul beneficiar din Cipru al Aeroportului Chișinău și conexiunile cu Plahotniuc

Andrei Goncharenko, noul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău, a început să-și extindă relația de afaceri cu Republica Moldova încă pe timpul fostei guvernări democrate. Prin intermediari și firme-paravan, conexiunile lui Goncharenko duc la câteva proprietăți de milioane care au aparținut fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în vara lui 2019. O altă conexiune a afaceristului rus duce la AIR Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018, în regim de urgenţă şi în condiţii suspecte, de Guvernul democratului Pavel Filip, scrie RISE Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Mai mult, pe lângă faptul că a depus cerere ca să obțină cetățenia Republicii Moldova, Goncharenko o vânează și pe cea a Ciprului, conform documentelor obținute de RISE Moldova.

grafic / Sursa:Rise Moldova

22 DECEMBRIE 2019. Aproape de miezul nopții, compania NR Investments Ltd din paradisul fiscal Guernsey, controlată de baronul britanic Nathaniel Rothschild, anunță că nu mai este proprietara Komaksavia Airport Invest LTD. Compania cipriotă este cea care deține 95% din Avia Invest SRL, firmă din Republica Moldova care, în 2013, a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău pe un termen de 49 de ani.

Plecarea lui Rothschild are loc la nici patru luni de la preluare, pe fundalul schimbării puterii de la Chișinău și fuga din Republica Moldova a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și a lui Ilan Șor, fostul primar din Orhei condamnat, în primă instanță, în dosarul „Furtul Miliardului”.

23 DECEMBRIE 2019. Compania Avia Invest SRL confirmă public că noul beneficiar al Komaksavia Airport Invest din Cipru, respectiv cel care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, este omul de afaceri rus Andrey Goncharenko.

Dar în extrasele din Registrul Comercial din Cipru nu găsim nici pomină de Goncharenko. Din documente reiese că off-shore-ul lui Rothschild a cedat acțiunile Komaksavia Airport Invest înapoi bulgarului Marin Mihov Tenev, de la care le-a și preluat în august 2019. Tenev este partener de afaceri în Bulgaria cu moldoveanul Vladimir Russu, fostul proprietar al „Casei Albe” din Chișinău. Detalii, AICI

Boris SALOV, administratorul Avia Invest SRL: Nu cunosc cine figurează la compania din Cipru. Tot ce pot să vă zic e că asociații companiei Avia Invest sunt Komaksavia Airport Invest și Aeroportul din Habarovsk. În scurt timp informația despre beneficiarii finali va fi prezentată autorităţilor din Moldova.

La câteva zile de la discuția noastră cu Salov, Avia Invest a precizat public că numele lui Andrey Goncharenko în calitate de beneficiar al Komaksavia Airport Invest abia urmează să fie inclus oficial în Registrul Comercial al Ciprului, menționând că afaceristul rus „demult era interesat de Aeroportul Internațional Chișinău”.

De altfel, Goncharenko a și promis deja investiții de 200 milioane de euro în dezvoltarea aeroportului și majorarea numărului anual de pasageri la 5 milioane. Detalii, AICI

CONEXIUNEA CU GBC-UL LUI PLAHOTNIUC Înainte de a se afișa public drept beneficiar al companiei care controlează Aeroportul Internațional Chișinău, Andrey Goncharenko și-a setat conexiuni la trei imobile deţinute de Finpar Invest SRL – cea mai veche companie a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Afacerea de peste jumătate de miliard de lei, care a inclus o vilă urbană de lângă Parlament, un teren de 10 hectare din preajma Autogării Nord și deja celebrul Global Business Centre, a avut loc în iulie 2018. Atunci Finpar a vândut cele trei proprietăți, pe care mai întâi le-a inclus în capitalul social al Real Concept Imobil SRL, unui off-shore din Gibraltar. Detalii, AICI

Extrasele din Gibraltar arătau că noul proprietar al Real Concept Imobil, Querious Holdings LTD, era deținut de Redmount Nominees LTD, o companie paravan tot din Gibraltar, parte din grupul Redmount, specializat în servicii de optimizare fiscală şi gestionare de active.

La câteva zile după ce a cumpărat Real Concept Imobil și, implicit, cele trei proprietăți, Querious Holdings și-a cedat cota unei alte firme din Gibraltar – Eastern Holdings LTD, care avea acționari nominali tot din cadrul grupului Redmount.

Iar grupul Redmount reprezintă o piesă importantă în relațiile de afaceri ale lui Goncharenko. O investigaţie din 2014 a publicaţiei britanice The Daily Mail relata că Goncharenko a cumpărat în Londra patru case de lux pentru care urma să plătească uriașa sumă de 250 milioane de lire sterline. Iar una dintre case a fost cumpărată prin intermediul unei companii din Gibraltar gestionată direct de grupul Redmount.

MCA Shipping din Gibraltar îl arată pe Andrey Goncharenko ca acționar. Printre directori se numără Redmount Management Services care, la rândul său, îi are ca secretari pe Redmount Corporate Services”, nota The Daily Mail.

Totodată, publicaţia britanică menționa că documentele separate dezvăluiau faptul că grupul Redmount era conectat și la celelalte trei imobile de lux din Marea Britanie cumpărate de Goncharenko.

Continuarea investigației o puteți citi pe RISE Moldova.


Pub