Teatrul, care ne unește în soluționarea problemelor comune

Teatrul social din Chișinău, împreună cu Centrul de suport pentru copii «Детство детям» din Tiraspol au dezvoltat un consorțiu dedicat Teatrului social „Teatrul, care ne unește în soluționarea problemelor comune”.

Foto: Fundația Est-Europeană

Acest proiect social a acoperit nu doar partea artistică și teatrală a spectacolului realizat, dar în procesul de montare a spectacolului s-a lucrat mult cu tinerii, pentru a-i instrui și consulta în diferite întrebări juridice. Au fost organizate seminare despre documentare și informare pe tema moștenirilor, probleme cu care tinerii se pot confrunta în fiecare zi și despre care nu dețin multă informație. Au fost organizate și training-uri în antreprenoriat, dar și în relații interpersonale între tineri și între copii și părinți.

Scopul proiectul a fost de a aduna și uni tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, ca să lege prietenii, să înțeleagă că au probleme, dar și bucurii asemănătoare. Aceste prietenii le dau posibilitatea să se susțină între ei, să-și împărtășească din experiența lor. Fondul caritabil „Детство детям” se ocupă de susținerea copiilor cu dificultăți sociale, a copiilor orfani, a copiilor din familii numeroase, absolvenți ai școlilor internate, care au foarte multe probleme și destine foarte grele. Ei au mare nevoie de ajutor, pentru că nu au rude, sau au, dar nu se interesează deloc de ei.

Teatru social / Sursa:Fundația Est-Europeană

Chiar dacă au destine grele și multe probleme, acești copii sunt foarte talentați și bravo. Majoritatea au complexe sau se rușinează, nu sunt obișnuiți să aibă încredere în oameni, de aceea, astfel de proiecte îi ajută să-și depășească barierele. Copiii nu au destulă experiență de viață, dar în teatru, în formă de joc se pot atinge unele probleme, care pot fi înțelese altfel de către ei. Suntem foarte recunoscători pentru acest proiect, deoarece ne-a oferit posibilitatea de a ne dezvolta și a rezolva această problemă.”, ne relatează Larisa Juc, coordonatoarea proiectului „Teatrul care ne unește în rezolvarea problemelor comune”.

Repetițiile de teatru au constat nu doar în interpretarea și jocul spectacolului, regizorul a organizat exerciții speciale cu tinerii, care le-au dezvoltat motorica, atenția în mișcări, în vorbire, ceea ce le va fi util în viață. Coordonatorii proiectului au imitat și dialoguri și jocuri de rol, cu diferite situații simple de viață, dar care le sunt necunoscute copiilor. Aceste jocuri sunt ca o terapie psihologică pentru ei, care, în timp, îi ajută să se schimbe și să se maturizeze.

Teatru social / Sursa:Fundația Est-Europeană

Lucrăm cu o categorie de copii, care au rămas fără supravegherea părinților sau sunt orfani și deseori sunt absolvenții instituțiilor în care au trăit până la 16 ani. Ei trebuie să înțeleagă, cum să-și obțină moștenirea, sau dacă au posibilitatea de a primi o locuință de la stat - unde trebuie să se adreseze și cum să înregistreze toate aceste procese.Mulți dintre ei au nevoie de documente de identitate, pașapoarte, buletine, pe care ei încă nu le au.”, ne explică Galina Mihailova, jurist și avocat al proiectului.

Vin aici de mai bine de un an deja și îmi place foarte mult, facem spectacole, organizăm întâlniri și multe discuții. De la început mă rușinam, dar acum m-am obișnuit și îmi este foarte plăcut aici. M-am schimbat mult de când vin la acest centru, vorbesc altfel și gândesc altfel, mi-am făcut mulți prieteni.”, povestește Anastasia Jelovciuk, beneficiară a proiectului.

Printre temele abordate în spectacolele puse de Teatrul Social a fost atinsă și tema bullying-ului, fiind o problemă socială foarte actuală. Au fost atinse și teme din câmpul muncii - relația dintre angajat și angajator, ca atunci când copii vor ajunge să lucreze să poată anticipa anumite situații. O temă mai delicată, dar foarte necesară a fost și cea a consumului de droguri - la ce aduc aceste substanțe nocive, cum să nu devii dependent și cum să nu nimerești în plasa comercianților.

Copiii trebuiesc interesați, trebuie să le povestim și să le explicăm într-un mod captivant totul, ca ei să-și dorească să se implice și să fie mai activi. Ne-am străduit să facem aceste spectacole cu o morală, o concluzie, nu doar pentru copiii participanți în proiect, dar și pentru cei cărora li se arăta spectacolul.”, ne povestește Aliona Petrovna, regizoarea spectacolului din Teatrul Social.

O problemă dificilă în lucrul cu copiii este că ei sunt ca niște „arici”, care se apără cu spinii săi, fiindcă nu au încredere în nimeni, nici măcar în vorbele bune primite în adresa lor. În timpul repetițiilor și a lucrului cu regizorul aceștia s-au deschis, dar a fost dificil să depășească această poziție de autoapărare.

Teatru social / Sursa:Fundația Est-Europeană

Mi-a plăcut mult acest teatru social, aici se descoperă persoanele, care sunt mai închise în sine, iar aici se deschid și socializează. Uneori avem deplasări la Chișinău, unde alți specialiști ne pregătesc de spectacole. Training-urile organizate, la fel, au fost foarte utile, pentru că adolescenții ar trebui să înțeleagă cum funcționează legile, ca să nu comită infracțiuni. Acest proiect ne-a ajutat și ne-a schimbat viziunile în viață. Eu, de exemplu, mi-am descoperit câteva talente ascunse.”, relatează Ruslan Artishevskii, beneficiar al proiectului.

Profesorilor și specialiștilor implicați în proiect le-a reușit cu succes să transmită informația și mesajul propus, să le explice tinerilor cât de dăunătoare sunt drogurile pentru sănătate și ce efect pot avea. După aceste repetiții și training-uri copiii s-au schimbat cu adevărat, iar pedagogilor le-a reușit să se apropie de copii. Însă nu doar pedagogii, dar și copiii între ei au creat altfel de relații, mai afectuoase și calde, bazate pe încredere, iar acum acei spini de arici se lasă chiar și îmbrățișați.

Acești copii, când părăsesc școlile internat, nu prea au idee de nimic. Ei au dreptul să primească compensații financiare, să le fie alocate locuri de trai, dar mulți dintre ei sunt mințiți sau trădați. Ei nu cunosc despre drepturile lor și unde le pot învăța. Unii dintre acești tineri sunt foarte bravo, sunt motivați și încrezuți în sine, dar alții au nevoie mereu să fie ajutați și susținuți, pentru asta ne aflăm noi aici.”, ne mai explică Aliona Cotic, profesoară socială la Fondul „Детство детям”.

Această publicație este realizată în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului” implementat de Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a proiectului ”Teatrul, care ne unește în soluționarea problemelor comune” și nu reflectă viziunile Uniunii Europene, Suediei și/ sau Fundației Est-Europene.


Pub