(video) Ședința Guvernului: Numiri în cadrul Executivului și ratificarea Convenției de la Istanbul

În debutul ședinței Guvernului, Viorel Iustin a fost numit în funcție de director general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Valeriu Secaș a fost numit secretar general adjunct al Guvernului. Rostislav Rotari a fost numit secretar de stat la Ministerul Apărării.

Foto: UNIMEDIA

Tot astăzi a fost votat proiectul de lege cu privire ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011.

Amintim că la 18 decembrie, un grup de activiști civici a protestat în fața clădirii Guvernului, împotriva tergiversării ratificării Convenției de la Istanbul. De cealaltă altă parte, mai multe organizații non-guvernamentale și-au exprimat nemulțumirea față de prevederile Convenției, invocând sintagma „ideologiei de gen”, potrivit căreia, nu este important cum ne-am născut, ci cum ne identificăm.

Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul, la 6 februarie 2017, alături de alte 45 de state. Până în prezent, aceasta a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei. Documentul prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice, inclusiv prin urmărirea penală a autorilor acestui tip de crime.


Pub