A fost ratificată Convenția de la Istanbul. Unii miniștri au întrebat dacă documentul „afectează valorile țării”

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011. Proiectul urmează a fi prezentat președintelui spre examinare.

Foto: Multimedia Center

Înainte de votarea hotărârii, ministrul Educației Corneliu Popovici a avut rezerve față de unele prevederi al Convenției. Și Fadei Nagacevschi a întrebat dacă „valorile țării sunt afectate de Convenția de la Istanbul”.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că documentul „categoric nu impune statelor redefinirea noțiunii de familie, nu intervine în redefinirea căsătoriei” și a specificat că, Convenția va fi aplicată în conformitate cu principiile și dispozițiile Constituției Republicii Moldova.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost adoptată de Comitetul de Miniştri ai Consiliului Europei la Istanbul la data 11 mai 2011, fiind recunoscută pe scară largă drept cel mai cuprinzător instrument juridic pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice din perspectiva încălcării drepturilor omului.

Convenția cere statelor părţi să încrimineze ori să sancţioneze următoarele fapte: violenţa domestică (fizică, sexuală, psihică ori economică); urmărirea; violenţa sexuală, inclusiv violul; hărţuirea sexuală; căsătoria forţată; mutilarea genitală a femeilor; avortul şi sterilizarea forţată.

Nivelul tratatului este unul interstatal. Printre prevederi se numără:

- asigurarea faptului că violenţa împotriva femeilor este incriminată şi pedepsită în mod corespunzător;

- asigurarea faptului că obiceiul, cultura, religia sau aşa-numita „onoare” nu vor fi considerate drept justificare pentru orice acte de violenţă;

- asigurarea faptului că victimele au acces la măsuri de protecţie speciale la toate etapele investigaţiilor şi ale procedurilor judiciare;

- asigurarea unor servicii generale şi specializate (alocarea resurselor pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violului, linii telefonice de urgenţă disponibile 24 de ore din 24, adăposturi pentru victimele violenţei în familie şi servicii de consiliere psihologică şi juridică);

- asigurarea faptului că agenţiile guvernamentale de aplicare a legii răspund imediat la solicitările de asistenţă şi gestionează în mod adecvat situaţiile periculoase.

La 18 decembrie, un grup de activiști civici a protestat în fața clădirii Guvernului, împotriva tergiversării ratificării Convenției de la Istanbul. De cealaltă altă parte, mai multe organizații non-guvernamentale și-au exprimat nemulțumirea față de prevederile Convenției, invocând sintagma „ideologiei de gen”, potrivit căreia, nu este important cum ne-am născut, ci cum ne identificăm.

Întrebată recent de ce Convenția nu a fost ratificată mai devreme, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că „pe tot cuprinsul anului 2019 nu a fost întreprinsă nicio măsură în contextul ratificării”. În replică, deputata PAS Doina Gherman a spus că declarația este una falsă, iar „așa un răspuns trădează intenții urâte de a bloca ratificarea”.

Conform datelor unui sondaj recent, 41% din respondenții bărbați consideră că sunt momente când femeile trebuiesc bătute.

Subiect 45 by UNIMEDIA on Scribd


Pub