Șapte țări în care anul care vine nu va fi 2020

Pentru cei care cred că toată lumea va sărbători, în noaptea de 31 decembrie-ianuarie, venirea anului 2020, nu este chiar așa. Uităm cu ușurință faptul că cifrele din calendarul gregorian nu sunt aceleași pentru toți, de exemplu în Japonia, vine anul 2, în Israel vine anul 5.780, potrivit site-ului Matadornetwork.

Foto: I love photo/Shutterstock

În timp ce majoritatea țărilor respectă calendarul gregorian, care a fost introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea, multe alte țări au calendare înrădăcinate în propria lor istorie religioasă sau politică. Iată câteva țări în care anul care vine nu va fi 2020:

1. Coreea de Nord

Calendarul gregorian începe de la ceea ce se crede a fi data nașterii lui Isus Hristos, dar conceptul de timp al Coreei de Nord începe de la nașterea propriei sale figuri „sacre” - Kim Il-Sung, tatăl lui Kim Jong-un. Calendarul nord-coreean, cunoscut sub numele de calendarul Juche, începe în 1912, ceea ce înseamnă că anul care vine în Coreea de Nord va fi 110. Calendarul poartă numele ideologiei juche din Coreea de Nord - un sistem de gândire dezvoltat chiar de Kim Il-Sung - care menține importanța sinelui - religia si un lider național puternic. Adoptarea acestui calendar unic este unul dintre numeroasele moduri în care Coreea de Nord își afirmă independența față de restul lumii.

2. Thailanda

Calendarul Thailandei se bazează pe evenimentele de viață ale propriului model de spiritualitate. Conform calendarului lunar budist, care începe din momentul în care Buddha a atins nirvana, noul an în Thailanda va fi 2.563. Calendarul budist este cu 543 înainte de anul din calendarul Gregorian. Pe lângă Thailanda, acest calendar este folosit de Sri Lanka, Cambodgia, Laos și Myanmar.

3. Etiopia

Calendarul Etiopiei este pur și simplu cu șapte ani în urmă de cel gregorian. Se datorează faptului că anul Etiopiei se bazează pe calendarul coptic străvechi, care presupune că nașterea lui Hristos s-a produs cu șapte ani mai târziu decât ceea ce a calculat calendarul gregorian. Calendarul etiopian are, de asemenea, 13 luni la pe an, iar fiecare zi începe la răsăritul soarelui și nu la miezul nopții.

4. Israel

Nu este surprinzător faptul că una dintre cele mai vechi civilizații din lume are și cel mai vechi calendar. Calendarul ebraic începe de la luna nouă pe 7 octombrie 3761 î.Hr., ceea ce face ca anul care vine va fi 5 780. Deși în Israel este folosit și calendarul gregorian, toate sărbătorile ebraice, zilele de naștere și alte festivități sunt sărbătorite oficial conform calendarului ebraic, în care fiecare lună începând pe luna nouă.

5. Iran

Spre deosebire de multe țări, ale căror calendare se bazează în întregime pe tradiția religioasă, calendarul Iranian se bazează exclusiv pe astronomie. Calendarul persan sau calendarul Solar Hijri este calendarul oficial al Iranului și a fost creat de un grup de astronomi. Calendarul măsoară timpul în funcție de mișcarea Pământului în jurul soarelui și, spre deosebire de calendarul gregorian, este dictat de observații astronomice. Deoarece calendarul Solar Hijri este legat de anotimpurile astronomice, este de fapt mai precis decât calendarul gregorian. Anul acesta Iranul va întâlni anul 1 398. Afganistanul respectă același sistem.

6. Japonia

Japonia ar putea fi, teoretic, cea mai tânără țară din lume. Japonezii își măsoară anii pe durata domniilor împăraților, adică odată cu sfârșitul domniei unui împărat, calendarul se resetează la zero. Epoca anterioară sub împăratul Akihito a fost numită epoca „Heisei”, care înseamnă „pace peste tot” și a durat din 1989 până în 2019, când fiul său Naruhito i-a moștenit tronul. Acum Japonia este în era „Reiwa”, în traducere - „frumoasa armonie”. Momentul în care împăratul Naruhito a urcat la tron, calendarul a fost din nou resetat. Prin urmare, japonezii vor întâlni anul... 2.

7. Arabia Saudită

La fel ca multe țări islamice, Arabia Saudită folosește două calendare. Calendarul islamic este folosit în primul rând pentru a marca datele evenimentelor religioase importante, deși dictează și venirea noului an. Anul caree vine, potrivit calendarului islamic, este 1442, dar nu va începe de la 1 ianuarie. Unul dintre cele mai inedite lucruri despre Anul Nou saudit este că acesta este marcat într-o zi diferită în fiecare an. 2019 a venit în septembrie, în timp ce 2020 nu va ajunge decât la 21 august.


Pub