Bugetul municipal pentru anul 2020, aprobat în lectură finală
Economic 27 decembrie 2019, 16:49 | 2171

Chișinăul va avea un deficit bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei în anul care vine. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Municipal în lectură finală. ”Pentru” au votat toți consilierii prezenți în sală.

Proiectul prevede venituri de 4,3 miliarde de lei și cheltuieli de 4,6 miliarde de lei. Din taxele locale, autoritățile planifică să acumuleze în jur de 32 de milioane de lei, iar din împrumuturi interne și externe - 156 de milioane de lei.

Cele mai mari cheltuieli, în proporție de 67,4 la sută, vor fi pentru nevoi sociale. Veniturile se vor forma în proporție de 57,3 la sută din transferuri de la bugetul de stat și numai 28,8 la sută se vor acumula din defalcări de la impozitele și taxele de stat.

Municipiul Chișinău concentrează aproximativ o treime din populația Republicii Moldova și este cel mai mare centru economic, dar bugetul său este de zece ori mai mic decât cel de stat. Astfel, autoritățile locale au cerut Guvernului să le mărească autonomia financiară, acordându-le dreptul să rețină în bugetele locale mai mult din taxele și impozitele generate. Propunere care urmează a fi dezbătută de Executiv. 

Opinia ta contează. Comentează!