Abrogarea ”Legii cetateniei prin investitie” a fost pusa pe pauza
Politic 27 decembrie 2019, 20:45 | 2428

Abrogarea ”Legii cetateniei prin investitie” a fost pusa pe pauza. Guvernul Chicu a avizat negativ un proiect de lege, initiat de deputatii Blocului ACUM inca in aprilie curent, care prevedea incetarea acordarii cetateniei moldovenesti contra cost. Astfel, moratoriul asupra ”Legii cetateniei” ramane valabil pana pe 31 ianuarie. Care va fi soarta acestui program controversat dupa aceasta data, nu este clar.

Ministrul Economiei, Anatol Usatâi, a declarat la ședința de astăzi a Guvernului că n-au fost identificate riscuri clare pentru securitatea Republici Moldova în ceea ce privește ”Legea cetățeniei prin investiție”.

Ministrul Economiei a adăugat că până pe 31 ianuarie, autoritățile urmează să elaboreze rapoarte de evaluare a programului de dobândire a cetățeniei prin investiție din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, al riscurilor de corupție și spălării de bani. În baza acestor rapoarte, Guvernul va recepționa un raport consolidat. Până atunci, Guvernul amână abrogarea legii de dobândire a cetățeniei prin investiție. Amintim că în luna aprilie, deputații Blocului ACUM au înregistrat o inițiativă legislativă privind anulare controversatei legi care, potrivit lor, pune în pericol regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În ziua de 31 iulie, fosta alianță PSRM-ACUM a instituit un moratoriu pe patru luni astfel ca să nu mai fie acordate cetățenii noi contra cost. Până la sfârșitul lunii noiembrie urma să fie luată o decizie definitvă în privința acestui program, doar că între timp a căzut Guvernul Sandu. Noul Executiv a prelungit moratoriul pe încă două luni. 

Opinia ta contează. Comentează!