Linkuri accesibilitate

Gruparea Statul Islamic prezintă imagini cu decapitarea a zece bărbați creștini din Nigeria


Statul islamic a postat un videoclip care ar arăta militanților săi decapitarea a 10 bărbați creștini din Nigeria, spunând că face parte dintr-o campanie de răzbunare a liderului Abu Bakr al-Baghdadi și a purtătorului său de cuvânt.

Grupul militant a postat materialele joi, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, pe canalul său de știri Telegram, cu subtitrări arabe, dar fără audio. În videoclip se văd bărbați în uniforme bej și captivii legați la ochi, dintre care apoi 10 sunt decapitați și al 11 - lea este împușcat.

Într-un videoclip anterior văzut de Reuters se spunea că captivii ar fi fost luați de la Maiduguri și Damaturu din Nigeria, unde militanții luptă de ani buni pentru a înființa un stat islamist.

În acest videoclip, captivii ar fi cerut ajutor Asociației creștine din Nigeria și președintelui Muhammadu Buhari. Reuters nu a putut verifica autenticitatea nici unui videoclip din cele două despre care relatează.

Statul islamic din Africa de Vest (ISWAP) s-a despărțit de grupul militant Boko Haram în 2016 și a devenit grupul jihadist dominant al regiunii. Insurgenții islamiști au ucis aproximativ 30.000 de oameni în nordul Nigeriei în ultimul deceniu. Liderul Statului Islamic Baghdadi a fost omorît în timpul unor raiduri militare ale Statelor Unite în Siria și Muhajir, într-o operațiune militară de la sfârșitul lunii octombrie

XS
SM
MD
LG