‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCompania Biyaz Salkim - unica din Găgăuzia dotată cu o linie de calibrare și...

Compania Biyaz Salkim – unica din Găgăuzia dotată cu o linie de calibrare și ambalare a prunelor și strugurilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Biyaz Salkim care activează în UTA Găgăuzia produce, de mai bine de 12 ani, fructe și struguri pe o suprafață de circa 100 de hectare. Datorită amplasării plantațiilor în zona de sud a Republicii Moldova, unde soarele abundă, fructele sunt cu un gust deosebit.

Cu anii, însă, compania a înțeles că condițiile climaterice nu sunt suficiente pentru a avea fructe competitive. Pentru a obține o calitate înaltă și constantă, este necesară implementarea de tehnologii inovative în procesul de producere, cât și post-recoltă. Iată de ce, în ultimii ani, compania renunță la plantațiile clasice, defrișând livezile și viile, și plantează livezi intensive și viță de vie pe sistem Pergola pentru a obține struguri uniformi și calitativi, competitivi pe piața internațională. De asemenea, datorită suportului Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), în anul curent compania a devenit prima întreprindere agricolă din Gagauzia dotată cu o linie de calibrare și ambalare a prunelor și strugurilor. Iar pentru a confirma calitatea fructelor produse, compania a început să implementeze standardele GLOBALG.A.P. și în următorul an speră să obțină certificatul.

Conform studiului realizat acum doi ani de USAID/APM, în UTA Gagauzia și raionul Taraclia sunt înregistrate depozite frigorifice cu o capacitate totală de depozitare de circa 5 900 de tone, iar spațiile de pre-răcire au o capacitate de 170 de tone, ce permit stocarea a doar 12% din recolta de fructe și struguri de masă obținută în regiune. Totodată, case de ambalare și sortare lipsesc în aceste regiuni, ceea ce nu le permite agricultorilor să livreze fructe conform cerințelor cumpărătorilor: sortate, calibrate și ambalate uniform.

Anume pentru a asigura calitate fructelor și strugurilor comercializați USAID/APM a susținut inițiativa companiei Biyaz Salkim pentru a procura o linie performantă pentru sortarea, calibrarea și ambalarea prunelor și strugurilor. Compania a participat în cadrul câtorva misiuni comerciale și expoziții internaționale, organizate inclusiv de USAID/APM, și a discutat cu cumpărătorii europeni cerințele pe care le au față de fructele și strugurii livrați în rețelele de comerț.

„Astăzi chiar și cumpărătorii din Federația Rusă, care este deja o piață tradițională pentru noi, ne cer livrarea producției în lăzi standard care au un volum exact, cu fructe uniforme ca mărime, culoare”, explică Vera Iabanji, directoarea companiei.

Anterior, Biyaz Salkim sorta prunele și strugurii în condiții improvizate, unde chiar și cu implicarea a cel puțin 30 de persoane, calitatea sortării și calibrării lăsa de dorit, iar procesul era costisitor, ineficient și îndelungat. Astăzi, linia modernă de sortare permite companiei să antreneze 20 de persoane, care timp de 8 ore reușesc să sorteze și să ambaleze fructe și struguri pentru un camion de 18-20 de tone. Calitatea strugurilor sortați este net superioară, deoarece fiecare loc de muncă este dotat cu cântar pentru a pune în ladă cantitatea solicitată de cumpărător, iar masa de inox este bine iluminată, ceea ce permite înlăturarea tuturor neconformităților. Toate acestea permit ca lada cu struguri să ajungă la consumator integră și prezentabilă.

„Nu avem altă soluție decât să ne orientăm spre tehnologii moderne și super intensive pentru a produce fructe calitative și competitive pe orice piață de desfacere” susține Vera Iabanji.

Din acest considerent, Biyaz Salkim a construit și un depozit frigorific cu o capacitate de circa 600 de tone pentru păstrarea fructelor. În anul curent, compania a plantat 6 hectare de struguri Moldova pe sistem Pergola, iar în anul următor vor planta adițional 5 hectare de vie pe sistem Pergola.

‹ adv ›

Este destul de dificil pentru Biyaz Salkim să facă față tuturor provocărilor. Provocarea majoră pentru orice producător de fructe este accesul la apa pentru irigare. Sudul țării este frecvent afectat de secete, iar bazine cu apă pentru irigare sunt puține.

„Pentru că factorii de decizie întârzie să permită utilizarea apelor subterane pentru irigare, noi riscam în fiecare an să pierdem recoltele”, explică directoarea companiei.

O altă problemă pe care o enunță fiecare producător agricol este lipsa specialiștilor calificați. Specialiștii formați anterior sunt în vârstă, dar și depășiți de tehnologii noi din agricultură, iar tinerii ezită să se implice în agricultură. 

Nu îi sperie însă dificultățile, pentru că la Biaz Salkim întotdeauna s-a muncit mult și cu dedicație. Iar pentru a da culoare activității agricole compania cu nume în traducere din limba găgăuză – Salcâmul Alb, vrea să transforme perioada de înflorire a salcâmului într-o sărbătoare tradițională a localității,  aducând astfel recunoștință localității care le-a găzduit activitatea agricolă.

„Avem multe planuri legate de îmbunătățirea calității fructelor și strugurilor, dar nu în ultimul rând, ne dorim să implementăm standardele GLOBALG.A.P. și să obținem certificatul care confirmă respectarea tuturor cerințelor legate de inofensivitatea alimentului. Altfel nu putem iniția negocieri cu cumpărătorii de pe piețele care sunt gata să plătească un preț bun pentru fructe gustoase, dar și sigure”, afirmă directoarea Biyaz Salkim.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›