‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSlusari a solicitat pregătirea proiectului ce vine în susținerea producătorilor autohtoni, pentru lectura a...

Slusari a solicitat pregătirea proiectului ce vine în susținerea producătorilor autohtoni, pentru lectura a II-a

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Deputatul Alexandr Slusari a solicitat, în calitatea sa de vice-președinte al Parlamentului – responsabil pentru blocul economic, pregătirea cât mai grabnică a proiectului Legii 97/2018 pentru lectura a doua, care vine în susţinerea reală a producătorilor autohtoni.

După cum a declarat Slusari, acest proiect este susținut de aproape toți producători autohtoni de produse agroalimentare și este menit să soluționeze următoarele probleme:

  • Interzicerea solicitării/încasării oricăror taxe ascunse ce nu fac obiectul costului de achiziție (de regulă taxe suplimentare pentru plasare pe rafturi mai vizibile);
  • Plafonarea până la 10% a reducerilor de preț (bonusurilor, discounturilor etc), oferite retail-urilor de către furnizori. În prezent, aceste reduceri, impuse uneori, contribuie la vânzarea angro a produselor sub prețul de cost;
  • Stabilirea unei cote de raft, nu mai puțin de 50%, destinată expunerii și vânzării produselor locale conform unei liste aprobate de Guvern, ceea ce va îmbunătăți situația cu balanța comercială a Republicii Moldova și menținerea locurilor de muncă.

„Igor Dodon a anunțat că va veni în scurt timp cu un proiect de lege în susținerea producătorilor autohtoni. În Parlament există deja un proiect de lege, suficient de benefic pentru întreprinderile autohtone. Proiectul 97/2018, din legislativul precedent, votat în prima lectură și blocat ulterior de Andrian Candu, care a protejat interesele rețelelor de retail-uri. Proiectul de lege menționat a fost de două ori dezbătut în cadrul audierilor publice de către comisia economie, finanțe și buget, condusă anterior de Igor Munteanu. În acest context, eu, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului – responsabil pentru blocul economic, am solicitat de la comisia de specialitate pregătirea cât mai grabnică a proiectului pentru lectura a doua”, a mai menționat parlamentarul.

Amintim că, anterior Igor Dodon a spus că există un proiect de Lege la Preşedinţie, care urmează să fie promovat în curând și  se referă la faptul că cel puţin 50% din produsele vândute în reţelele de magazine trebuie să fie de producţie autohtonă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›