‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCânepa produsă în România a interesat cercetătorii din SUA

Cânepa produsă în România a interesat cercetătorii din SUA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin Timiș a reușit să cucerească cercetătorii din SUA datorită unor soiuri de cânepă. Cânepa de la Lovrin este la mare căutare datorită proprietăților sale ce pot fi folosite în scopuri medicale, scrie Ziuadevest.ro.

„Avem promisiuni de la specialiștii din SUA pentru o colaborare fructuoasă și de lungă durată, pentru extracția de CBD. Se pare că americanii s-au îndrăgostit de cânepa noastră și vor să o folosească astfel ca și medicament, fiindcă are cea mai mare concentrație de CBD. În plus, arealul nostru din Timiș este propice pentru cultivarea cânepei. În 2020, vom pune în vânzare noul soi de cânepă, Teodora, creat de prof. Valeriu Tabără, cu echipa lui, pentru fuior, de o calitate mult mai bună față de ce aveam până acum, soi omologat în 2019”, a explicat Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.

Până acum, La SCDA Lovrin au fost create și cultivate 4 soiuri de cânepă. Primul a fost Lovrin 110, în anii 70. Celelalte soiuri sunt Silvana, unul specific pentru fibră, Armanca, un soi mixt, atât pentru fibră, cât și pentru sămânță, și Teodora, nume date după nepoatele prof. Valeriu Tabără.

„Teodora este un soi specific pentru fibră, foarte eficient și de mare calitate. Are o capacitate de producție de 5 tone de fibră la hectar. Nici o altă plantă textilă nu mai furnizează fibră naturală într-o cantitate așa de mare, dar și de calitate. La nivelul Uniunii Europene sunt soiuri create cu un coeficient redus de THC pentru a nu fi utilizate ca și drog. Așa este și Teodora. Planta s-a distins în culturile comparative de la Lovrin cu producții mai mari de peste 10-12%. Apoi produsul a fost trimis la institut de testare a soiurilor. Comisia de acolo a luat decizia să îl omologheze în 2019”, a explicat prof. Tabără.

Imagine simbol; FOTO: dinmatik.com

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›