(video/update) Bugetul Chișinăului, votat de PSRM, PAS și Platforma DA, cu un deficit de 300 de mln. de lei

(19:22) Cu un deficit bugetar de 300 de milioane de lei, bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2020 a fost votat. Proiectul prevede venituri de 4,3 miliarde de lei și cheltuieli de 4,6 miliarde de lei. După o scurtă pauză, proiectul bugetului a fost votat de 40 de consilieri în lectură finală.

(update 17.48) Proiectul de decizie cu privire la taxele locale pentru anul 2020, în municipiul Chișinău, a fost aprobat de aleșii locali.

(update 16.45) Consilierii discută pe marginea proiectului de decizie cu privire la taxele locale pentru anul 2020, în municipiul Chișinău. Din start, taxele locale s-au propus a fi la nivelul anului precedent, însă ulterior, au fost operate anumite modificări.

(update 16.10) Consilierii au purtat discuții aprinse asupra proiectului privind acordarea unor premii funcționarilor publici din cadrul subdiviziunilor municipale, pentru activitatea din 2018:

Valeriu Bogdan, șef al Direției Asistență juridică: Din numele funcționarilor publici, mă expun, e jalnică stuația în care ne aflăm, funcționarul public are un salariu de 3.500-5.000 de lei. Ultimul salariu l-au primit la începutul lunii decembrie, de sărbători nu va fi posibilă nici măcar achitarea salariilor pe luna decembrie, îl vom primi pe 15 ianuarie anul viitor, de aceea, premiul a fost ca o speranță. Da, proiectul este contrar legii, dar putem veni cu argumente.

Consilier Platforma DA: Când s-au cerut cadouri pentru copii s-au dat ușor. Când s-a vrut pentru Dodon, s-au mărit de la 18 la 25 de milioane cheltuielile, simplu, fără a crește numărul de salariați. Aici dimpotrivă, a scăzut numărul de salariați. Dacă prin votul nostru putem să le dăm o bucurie, această primă, mai ales că vine și Crăciunul, de ce să nu o facem?

Consilier PL, Dorin Chirtoacă: E o premieră mondială când un partid de orientare socială refuză să oferă niște premii unor lucrători sociali. În 2007 era 900 de lei salariul unui angajat, iată adevărata moștenire. Stimați socialiști, urmează să vadă tot Chișinăul fața voastră adevărată, sunteți pentru sau contra unor oameni simpli, nu a oligarhilor cărora le dați aeropoarte.

Alexandr Odințov, consilier PSRM: Nu am văzut acest proiect, nu a fost publicat, este avizul negativ al Comisiei Finanțe, primarul a spus că vom discuta subiectul după Revelion. Nu suntem contra acestui proiect, suntem pentru respectarea legislației.

Cu 24 de voturi pentru, proiectul nu a fost aprobat de CMC. Consilierii socialiști s-au abținut de la vot.

(update 14.30) Ion Ceban, primarul general: Executivul muncește, Legislativul - tot, dar voi ați avut nevoie de două ore pentru încălzire, e bine... În ceea ce ține de construcții, foarte dur vom interveni unde vor fi ilegalități. Aștept luni informații de la pretori. Pot să vă arăt mult, începând cu proprietarii și bazaconiile pe care le fac ei. În decurs de o lună va fi ghișeu unic de intrare-ieșire pentru eliberarea documentelor în construcție, iar timp de jumătate de an, ne vom strădui ca niciun angajat al Primăriei să nu mai fie implicat în procesul decizional și de comunicare cu solicitanții.

(update 14.00) Ion Cebanu, consilier PL: Fericiun Crecit, stimați socialiști. Cu ce ocazie primarul acesta vine și ne spune că votăm Bugetul în două lecturi? El de când e brigadir aici? O să ne transformăm într-un consiliu de paradă, cu proiect de buget pe sub masă, nevăzut de nimeni și propus azi în două lecturi. Umblă cu șopârlele și pe străzi, și în CMC. Suntem total împotriva unui asemenea mod de administrare a municipiului. Nu a fost niciodată așa ceva, nimeni nu a văzut acest proiect, nu a fost dezbătut public. E o mare rușine față de cetățenii mun. Chișinău.

(update 13.30) Zinaida Popa, consilieră PAS: Primarul a promis că în prima lună personal demolează minim 3 construcții neautorizate. Care au fost cele 3 pe care le-a demolat, și dacă nu, de ce? Răspunsul de-atâta nu va merge.

(update 12.55) Ședința CMC a fost declarată deschisă, de către primarul capitalei, Ion Ceban. Pe ordinea de zi sunt doar 3 subiecte: cel cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2020, audierea Raportului privind executarea bugetului municipal Chișinău pe semestrul I al anului 2019 și proiectul cu privire la aprobarea bugetului municipal pentru anul 2020 în prima lectură.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a convocat, pentru astăzi, ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău. Consilierii întârzie să apară, însă. Tot pentru astăzi, ora 09:00, a fost convocată ședința Comisiei buget, economie și finanțe, pentru a discuta Proiectul cu privire la aprobarea bugetului mun. Chișinău pe anul 2020 în prima lectură.

Urmărește live:

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi sunt doar 3 subiecte:

1. Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2020. Raportor : Olesea Pșenițchi, șefă interimară a Direcției generale finanțe,

2. Despre audierea Raportului privind executarea bugetului municipal Chișinău pe semestrul I al anului 2019. Raportor : Olesea Pșenițchi, șefă interimară a Direcției generale finanțe,

3. Cu privire la aprobarea bugetului municipal Chișinău pe anul 2020 în prima lectură. Raport : Olesea Pșenițchi, șefă interimară a Direcției generale finanțe


Pub