Îngrijire paliativă și servicii de stomaterapie pe malul stâng al Nistrului

„Inițierea Serviciilor de Stomaterapie în Stânga Nistrului” este un proiect conceput de un consorțiu, format din Fundația Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova” și Asociația Națională de Tratament Paliativ „Онкологи Приднестровья”, care oferă consultații în stomaterapie și informații privind utilizarea pungilor, îngrijirea stomelor și care este alimentația potrivită, dedicată pacienților din regiunea Transnistreană.

Foto: Angelus Moldova

Proiectul a fost inițiat cu o conferință de două zile, în care au avut loc training-uri pentru toți angajații medicali implicate în proiect, dar și pentru pacienți, pentru a-i instrui cum să folosească pungile de stome și cum să se alimenteze potrivit. La eveniment au participat surori medicale din toată țara, unde li s-a explicat cum are loc procesul de îngrijire și acordare a ajutorului pentru un pacient cu stoma: cum se aplică corect pansamentul, ce trebuie explicat pacienților și cum trebuie de vorbit cu ei, la nivel psihologic. Chiar dacă angajatul medical nu face pansamente, ea trebuie să fie informată despre boala pacientului și toate subtilitățile acesteia, dacă un pacient se adresează cu întrebări, sau are nevoie să îi fie prescrisă o dietă și trebuie să afle cum să se alimenteze în timpul acestuia.

Traning / Sursa:Angelus Moldova

Training-urile s-au desfășurat în două mari etape: prima etapă, care a fost cea mai vizibilă a constat din training-urile propriu-zise pentru angajații medicali și pentru pacienții stomizați. A doua etapă, dar nu și cea mai puțin importantă a fost pregătirea pentru conferință: pregătirea broșurilor cu informație, discuțiile cu invitații și angajații medicali, dar și cu pacienții. Toți participanții la conferință au primit certificate.

Inițierea Serviciilor de Stomaterapie în Stânga Nistrului / Sursa:Angelus Moldova

Un alt obiectiv al acestui proiect a fost să le explicăm asistenților medicali, că astfel de pacienți există și că ei trebuie să fie tratați ca și oricare alții. Chiar dacă un pacient stomizat vine la un simplu terapeut, acesta va putea discuta cu el, îi va putea explica situația în care este și îi va da anumite recomandări.”, ne explică Alina Andreev, coordonatoarea proiectului și fondatoarea Asociației Naționale de Tratament Paliativ.

Colaborarea între cele două organizații de pe ambele maluri ale Nistrului durează de mult timp. Asociațiile sunt la cel de-al treilea proiect comun, care și-a propus să adune personalul medical din toată regiunea Transnistreană, astfel încât mulți asistenți au venit inclusiv din Râbnița, Camenca, Bender și alte localități. Ideea de bază a fost să fie instruite toate categoriile de angajați medicali, astfel încât cunoască ce este Stoma și să știe cum se utilizează pungile de stoma.

Traning / Sursa:Angelus Moldova

Acest seminar m-a ajutat mult, deoarece până acum nu cunoșteam nimic despre stomă, dar acum știu că există astfel de pacienți, că ei tot pot fi îngrijiți și tratați. Am învățat cum să le oferim ajutor, cum să vorbim cu ei. Acești pacienți sunt ca și ceilalți, cu alte diagnoze, totul depinde de caracterul fiecăruia dintre ei, unii primesc foarte liniștit aceste lucruri, alții mai dureros.”, ne împărtășește din experiența ei, Lilia Anatolievna, soră medicală din Tiraspol.

La conferință au participat peste 55 de angajați medicali și peste 70 de persoane stomizate și rude a acestora. Acest lucru a fost făcut pentru pacienții stomizați, care stau acasă și nu pot veni la spital, dar ar putea primi ajutor și grijă de la persoanele apropiate. Iar dacă la acestea apar întrebări mai complexe despre pansamente sau tratament, rudele merg la personalul medical.

Partea cea mai frumoasă a conferinței au fost pacienții, mulți dintre ei tineri, care suferă de stoma, dar își trăiesc viața din plin cu această grijă. Unul din beneficiari a povestit cum merge la mare și la bronzat în costum de baie și cum s-a adaptat la acest mod de viață, fără să mai complexeze.

Astfel încât suntem primul și unicul centru de îngrijiri paliative din regiunea Transnistreană, suntem foarte mulțumiți de rezultatele curente. Am reușit să cumpărăm echipamentul necesar pentru asistența pacienților, ce suferă de stoma și ne propunem să continuăm și pe alte direcții, tot în domeniul oncologic.

Acum avem următoarele rezultate: cunoștințe noi pentru personalul medical, pacienți informați și susținuți, dar și rude informate. Iar cel mai important, este faptul că am deschis cabinetul de stomaterapie.”, ne mai relatează Alina Andreev, coordonatoarea proiectului și fondatoarea Asociației Naționale de Tratament Paliativ.

Această publicație este realizată în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului” implementat de Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Inițierea serviciilor de îngrijiri paliative în Transnistria” și nu reflectă viziunile Uniunii Europene, Suediei și/ sau Fundației Est-Europene.


Pub