Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol separat în istoria modernă a politicii moldovenești. S-au creat alianțe politice, au dispărut alianțele, s-a pierdut în istorie „marele” Voronin și PCRM, a apărut și a dispărut un oligarh, au apărut alte elite politice, ș.a.

Pe fondul pestriț de evenimente politice, un lucru a rămas neschimbat – politicienii au excelat prin declarații trăsnite. Unii dintre politicieni sunt acum mai cunoscuți pentru ceea ce au spus decât pentru ceea ce au făcut. Moldova.org îți propune cele mai cunoscute perle ale politicienilor din ultimii zece ani.

Marian Lupu: „Hai țineți-vă măcar un pic în „golgoci””

În 2013, fostul lider al PDM Marian Lupu deținea funcția de președinte al Parlamentului. La una dintre ședințe, regretatul deputat Ion Butmalai a declarat că a simțit miros de alcool din partea liberalului Gheorghe Brega și i-a propus să se ducă la cantina Parlamentului unde erau „murături și lapte acru”. „Nu…, asta deja este dezgustător. Eu înțeleg că aici sunt oameni cu varii nivele de cultură. Dar vă rog, hai țineți-vă măcar un pic în „golgoci”, a fost reacția lui Marian Lupu.

Marian Lupu: „Voi nu știți ce înseamnă când eu zgâlțâi”

În 2013, fostul lider democrat Marian Lupu și Grigore Petrenco s-au îmbrâncit în Parlament, cei doi fiind despărțiți de ceilalți aleși ai poporului. După aceasta Marian Lupu a comentat incidentul: „Voi nu știți ce înseamnă când eu zgâlțâi. Eu aproape l-am îmbrățișat frățește, părintește”.

Ion Muruianu: Jurnaliştii, „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”

În 2010, în cadrul adunării generale a judecătorilor, Ion Muruianu, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), a declarat că jurnaliștii se transformă uneori „în câini turbați care devin periculoși pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc”. Patru luni mai târziu el a fost demis.

Mihai Ghimpu: „Ei sug, și sug, și sug, iar noi tăcem”

„Asemenea unor insecte care stau pe spatele animalelor, comuniștii sug, și sug, sug, și sug, și sug, iar noi tăcem. Noi trebuie să luăm ciocanul cela de pe sigla lor și să li-l dăm în cap”, a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, la o întâlnire electorală în sectorul Buiucani al capitalei în 2010.

Vladimir Voronin i-a oferit un răspuns pe măsură: „Alegerile vor arăta cine și de la cine suge”

Marian Lupu: „principii și valori”

În timpul formării Alianței pentru Integrare Europeană – I, cele trei partide și-au delegat câte trei negociatori care se întâlneau zilnic,dar nimeni nu știa ce anume discută aceștia. Fiind întrebat de jurnaliști, Marian Lupu declara că negociatorii „discută principii și valori”, nu candidați la funcția de prim-ministru.

Vlad Filat: „Ce mai trebuie să facă Guvernul? Să interzică vânzarea plicurilor?”

În 2011, premierul Vlad Filat la o întrunire cu Sindicatele, unde se discuta despre fenomenul „salariilor în plic” a declarat: „Ce mai trebuie să facă Guvernul pentru ca să nu se mai dea salarii în plic? Să interzică vânzarea plicurilor?

Valentina Buliga: „Spălați pelincuțe”

În 2014, Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, îndemna mamele să spele pelincuțe.
„Scutecele pentru copii costă 800 de lei pe lună”, i-a spus ministrei una dintre mamele nemulțumite. În replică, Buliga a menționat: „Scutece… spălați pelincuțe”.

Mihai Ghimpu: „Dodon poate federaliza doar bidoanele, mai mult nimic”

În 2012, socialiștii au propus consolidarea statalității prin federalizarea R. Moldova. „Dodon poate federaliza doar bidoanele, atât de pe malul stâng cât și cel drept, mai mult nimic”, a declarat în replică Mihai Ghimpu.

Mark Tkaciuk: „Sunt partide de dreapta, partide de stânga și partide de purtări ușoare”

În 2011, Mark Tkaciuk, deputat PCRM, a declarat: „Sunt partide de dreapta, partide de stânga și partide de purtări ușoare. PDM face parte din ultima categorie”. Declarația a fost făcută după ce Partidul Democrat a decis să participe la formarea „Alianței pentru Integrare Europeană – 2”.

Marian Lupu: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească”

În 2010, în cadrul emisiunii „În profunzime” , Marian Lupu a declarat: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic – limba moldovenească!”. Peste doi ani, în cadrul aceleiași emisiuni el a declarat: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”.

Vlad Filat: „Eu nu pot să știu ce este în capul lui Voronin și de ce de acolo ies doar prostii”

În 2011, premierul Vlad Filat a fost rugat să comenteze o declarație acidă a liderului PCRM. „Eu nu pot să știu ce este în capul lui Voronin și de ce de acolo ies doar prostii”, a fost reacția premierului.

Voronin despre Lupu: „Doi metri de bulbuci”

În 2010, se zvonea tot mai mult despre o posibilă alianță dintre Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor. După aceasta liderul PCRM a spus: „M-am întâlnit cu Lupu și numai bâl-bâl din el. Bâl-bâl și iar bâl-bâl. Doi metri de bulbuci”. Liderul comunist a utilizat expresia periodic pe parcursul anilor. În 2018, la o emisiune TV, el a declarat: „Ca să înțelegi ce spune Lupu, e nevoie de translator. El cum a fost doi metri de bulbici, așa și va rămâne doi metri de bulbuci”.

Ghimpu: „Filat pe lângă mine este un morcov”

În 2013, liderul PL Mihai Ghimpu l-a criticat dur în cadrul unei emisiuni TV pe președintele PLDM Vlad Filat: „El are 32 de mandate și gata. Filat pe lângă mine este un morcov. Eu lupt de 20 de ani. El a venit călare pe cal, a furat lupta mea și a lui Dorin Chirtoacă, a furat denumirea liberalilor și crede că asta este luptă, să vii să ponegrești?”, a spus Ghimpu.

Voronin despre Ghimpu: „Michelle de schizofrenie”

Confruntările verbale dintre Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin au luat amploare în 2013. Rugat să comenteze criticile aduse de liderul liberal, Vladimir Voronin a declarat că nu dorește să-l comenteze pe „Michelle de schizofrenie”. „Eu să comentez ce spune „Michelle de schizofrenie”? Adresați-vă la clinica de psihiatrie unde el stă la evidență pentru comentarii.”

Vlad Filat: „Cine este Păpuşarul ? Este Plahotniuc, ce nu se vede”

În 2011, la un briefing de presă, liderul PLDM a declarat că „Păpușarul” este colegul său de Alianță, Vladimir Plahotniuc. „Știți cine este Păpușarul? Este Plahotniuc, ce nu se vede…?”. „Scandalul păpușarului” a pornit după ce Mihai Godea, fost prim-vicepreşedinte al PLDM, a plecat din partid, iar Filat a declarat că în spatele fostului său coleg ar sta un păpușar, referindu-se la Vladimir Plahotniuc, fără a-i dezvălui numele.

Valeriu Strelet: „Eu sunt eu, eu nu sunt Vladimir Vladimirovici Putin”

„Eu sunt eu, eu nu sunt Vladimir Putin, mai ales că țările noastre sunt diferite ca dimensiuni”, a declarat premierul în 2015 premierul Valeriu Streleț. Aceasta după ce la Adunarea Generală a ONU de la New York a fost confundat cu liderul de la Kremlin. Confuzia s-a produs în momentul când președintele rus urma sa urce în scenă, iar oficialul ONU s-a apropiat de premierul moldovean ca să-l invite în scenă.

„Chirtoacă-i de jină”

Expresia a devenit populară încă în 2014, după ce „Chirtoacă-i de jină” a devenit piesa de campanie a fostului primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, pentru al treilea mandat. În clipul piesei, la final apărea edilul, în rol de cameraman.

Renato Usatîi: „Vladimir Voronin este sifilisul politicii din Republica Moldova”

„Vă declar un singur lucru, Vladimir Voronin este sifilisul Republicii Moldova”, a declarat liderul Partidului Nostru Renato Usatîi în 2016. El a spus că de aceasta maladie de la Voronin s-au molipsit peste 50% de deputații: Lasă că dacă trebuie, găsim un urolog care l-a trata pe Voronin și pe ceilalți deputați care s-au molipsit de la Voronin”.

Declarația a fost făcută după ce Voronin l-a făcut pe Usatîi „boschetar politic”.

Ghimpu: „Primele mele cuvinte după naștere au fost – My name is Mike”

„Eu cred că primele cuvinte pe care le-am pronunțat după naștere au fost „My name is Mike”, a declarat în 2016 la o conferință de presă liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. El a răspuns astfel la întrebările jurnaliștilor legate de spotul publicitar al PL, în care membrii partidului îndeamnă locuitorii Marii Britanii să voteze pentru rămânerea țării în cadrul UE.

Voronin: „Lupu când iese și vede microfonul – asta-i țâța mamei”

Marian Lupu știe toate întotdeauna. El când iese și vede microfonul – asta-i țâța mamei. Deodată se anină și spune și vrei”, a declarat în 2016 la o conferință de presă președintele PCRM Vladimir Voronin. Tot atunci el nu a uitat de renumita sa expresie „doi metri de bulbuci”.

Iurie Leancă: „Am fost doar un prim-ministru”

În 2015, întrebat în cadrul „Cabinetului din Umbră” de ce nu a luat măsuri în cazul jafului de la Banca de Economii, Iurie Leancă a declarat „Am fost doar prim-ministru, n-am fost nici procuror, nici judecător”.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu: „Dar dacă se strică una?”

Guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu a fost întrebat la PRO TV în 2015 despre luxul de la BNM, semnalat într-un raport al Curţii de Conturi și de ce are nevoie de două maşini de serviciu. „De ce aveţi nevoie de 2 maşini de serviciu?”, a întrebat moderatoare. „Da dacă se strică una?”, a răspuns calm guvernatorul Drăguţanu.

Nicolae Timofti: „Era bine să fie, vă spun sincer”

Președintele Nicolae Timofti a mers în 2015 la Ambasada României unde a depus un buchet de flori și a semnat în cartea de condoleanțe față de victimele incendiului din clubul Colectiv din București. Întrebat de ce în Moldova nu a fost declarată zi de doliu național, Timofti a spus:„Asta nu s-a hotărât, fiindcă nu avem încă, știți, nu știu ce nu avem, dar era bine să fie, vă spun sincer. Nu s-a pus întrebarea înainte. Cu regret astăzi a apărut această idee, dar era frumos, era bine să fi fost”, a menționat Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti despre raportul Kroll: „Eu am problemele mele și mă gândesc în altă parte acum”

„Eu am problemele mele și mă gândesc în altă parte acum”, a răspuns șeful statului, Nicolae Timofti, jurnaliștilor care l-au solicitat în 2015 să comenteze jaful de miliarde din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. „Nu se face așa. Un președinte nu trebuie să iasă așa întâmplător și să răspundă la oricare. Eu trebuie să vin pregătit. Orice cuvânt este cântărit”, a adăugat el.

Igor Dodon: „Stați acolo, serviți ceai și „не дергайтесь””

În 2016 în cadrul dezbaterilor electorale pentru prezidențiale, Igor Dodon a primit mai multe întrebări din partea directorului postului Europa Libera din Chișinău Vasile Botnaru, care se pare că nu au fost pe placul lui Igor Dodon. La una din ele candidatul PSRM, în loc de răspuns, a trecut la ofense: „Stați acolo, serviți ceai și не дергайтесь!”, i-a răspuns el jurnalistului. „Dle Dodon, ar trebui să lăsați loc de bună ziua”, i-a răspuns calm jurnalistul.

Mihai Ghimpu: „Nu suntem noi chiar căzuți din banană”

„Nu suntem noi chiar căzuți din banană”, a comentat președintele PL Mihai Ghimpu în 2017 , decizia președintelui Igor Dodon de a retrage cetățenia R. Moldova lui Traian Băsescu, fostul președinte al României.„Cred că dl Băsescu ar trebui să se ocupe de problemele din România și să ajute la ridicarea economiei. Aici noi avem grijă de asta. Nu suntem noi chiar căzuți din banană”,

Filip în Parlamentul European: „Frauda bancară trebuie să continue”

În 2016, fiind întrebat de europarlamentari ce are de gând să facă Guvernul pentru elucidarea circumstanțelor furtului miliardului din sectorul bancar al țării, premierul Pavel Filip a răspuns: „Este adevărat, frauda bancară care a destabilizat situația în țară, trebuie să continue”.

Vlad Filat: „Și dacă eu o să vorbesc, atunci o să sară în aer tot acest sistem politic”

La 15 octombrie 2015, când a fost lipsit de imunitate parlamentară și reținut, Vlad Filat de la tribuna Parlamentului a declarat: „Si dacă eu o să vorbesc, atunci o să sară în aer tot acest sistem politic din Republica Moldova, și poate a venit timpul să sară naibii o dată”.

Igor Dodon: „Nu va jucați cu focul”

Imediat după alegerile prezidențiale, în 2016, Igor Dodon, le-a cerut susținătorilor Maiei Sandu să nu mai instige oamenii la proteste. În caz contrar, a amenințat Dodon, vor avea loc contra-proteste. „Nu vă jucați cu focul! Ne vom apăra victoria!”, a repetat de mai multe ori Dodon, în cadrul unei conferințe de presă susținută.

Mihai Ghimpu: „Președintele e bătut cu știubeiul în cap”

„Președintele e bătut cu știubeiul în cap. Știe că vorbim limba română, dar nu recunoaște Eu cred că nu trebuie să vă orientați la ce spune președintele. Președintele e bătut cu știubeiul în cap și conștient face acest lucru. El știe că limba care o vorbim este limba română”, a declarat în 2016 președintele PL despre Igor Dodon la 31 august, de Ziua Limbii Române.

Igor Dodon: „Renato Usatîi este un „balabol””

Președintele Igor Dodon a declarat în 2016 că Renato Usatîi este un „balabol”. Aceasta după ce primarul de Bălți a spus că Dodon s-ar fi întâlnit cu Vlad Plahotniuc în Cipru. „El a spus că are probe. Las să le prezinte, cu toate probe nu pot să fie, eu am fost cu familia la odihnă. Și dacă nu are probe eu cer scuze publice și să dezmintă. În caz contrar va fi calificat de mine și de echipa noastră ca laș, fricos și „balbol””.

Ghimpu: „Glodul din Chișinău îl avem din anul 1940, dacă nu chiar din 1812”

În 2017, Mihai Ghimpu a menționat în cadrul unei emisiuni TV: „Glodul din Chișinău îl avem din anul 1940, dacă nu chiar din 1812”. Aceasta după ce primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă a primit „în dar” o cupă plină cu noroi oferită de consilierii socialiști. Liderul PL a spus că și până la Dorin Chirtoacă, în Chișinău a fost la fel de murdar. „Sunt consecințele naturii”, a adăugat Ghimpu.

Candu: „Viața este viață, multă sănătate tuturor”

Andrian Candu: „Viaţa este viață, multă sănătate tuturor. Cert este faptul că Guvernul trebuie să execute decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului”, a declarat Andrian Candu la o emisiune TV după ce a fost întrebat despre decizia de astăzi a CtEDO a emis o hotărâre cu privire la cetățenii turci expulzați din R. Moldova în septembrie 2018. Curtea a hotărât că aplicanților li s-a încălcat dreptul la libertatea și siguranța persoanei și dreptul la viața privată, obligând Republica Moldova să achite câte 25.000 de euro fiecăruia.

Ilan Șor: „Fiecare orheian va trăi ca în Monaco.”

În 2018, de Hramul orașului Orhei, primarul Ilan Șor a declarat că „în trei ani, noi a reușit să construiască din Orhei cel mai prosper oraș din țară” și a promis: „Fiecare orheian va trăi ca în Monaco”.

Igor Dodon: „De atâta!”

În cadrul conferinței de presă susținută de Igor Dodon imediat după demiterea guvernului Sandu, acesta a fost întrebat de ce exclude o coaliție PD-PSRM. Răspunsul președintelui a fost succint: „De atâta!”.

Bonus din penultimul deceniu* 

Ghimpu: „Şi, după cum spun polonezii, bonjour, maman”

Expresia care a devenit celebră în mediul politic de la Chișinău

În decembrie 2009, la o conferință de presă, susținută alături de Serafim Urecheanu și Vlad Filat, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat: „Și, după cum spun polonezii, bonjour, maman”. Serafim Urechean a încercat să-l corecteze, dar el i-a zis: „Știu eu, am învățat la școala nr.1. Acolo se învață limba franceză din clasa 1”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.