Image-Description
Tarifele pentru transportul gazelor de către Moldovatransgaz ar urma să crească de 8 ori
Economic 26 decembrie 2019, 09:20 | 3197

Tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz ar urma să fie majorate de circa opt ori, de la 1 ianuarie 2020, ca urmare a unei solicitări de ajustare, depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Administraţia Moldovatrangaz şi care este argumentată în special prin scăderea abruptă a volumului de gaze ce va tranzita teritoriul Republicii Moldova în anul 2020.

Astfel Gazprom practic renunţă la serviciile de tranzit de gaze prin Moldova şi de facto loveşte în în întreprinderea la care este acţionar majoritar, notează Mold-Street.com

Datele prezentate de Moldovatrangaz arată că anul viitor va fi, practic, sistat tranzitul de gaze. Volumul indicat este de doar 1,24 miliarde metri cubi, ceea ce este de 14 ori mai puţin decât în 2018 şi de aproape 16 ori - faţă de anul 2017.

Moldovagaz, ANRE, calcule mold-street.com

Tot volumul transportat de gaze va fi de doar 2,35 miliarde metri cubi, arată datele Moldovatrangaz. Or, în trecut volumul de gaze ce tranzita ţara era de circa 19-20 miliarde metri cubi.

ANRE a şi convocat pentru vineri, 27 decembrie 2019, o ședință publică, în cadrul căreia urmează a aprobat un proiect de hotărâre de ajustare a tarifelor la condiţiile noi. Conform sursei citate, acestea vor fi provizorii, aplicabile până la aprobarea tarifelor în baza prevederilor metodologice noi.

Astfel pentru utilizatorii de sistem din Republica Moldova tariful va fi de 251,67 lei pentru 1.000 metri cubi, ceea ce semnifică o creştere de 8 ori și ceva faţă de tariful actual de 32,32 lei pentru o mie de metri cubi, valabil din martie 2018.

De notat că Moldovatransgaz a solicitat un tarif de 276,41 lei, iar datele arată că ANRE a tăiat circa 10% din costuri.

Pentru fluxurile transfrontaliere și în regim de tranzit, în cazul transportării gazelor naturale în regim standard tariful va fi de 205,55 lei pentru o mie de metri cubi, iar pentru fluxurile transfrontaliere și în regim de tranzit, în cazul transportării gazelor în regim revers – 149,48 lei pentru o mie de metri cubi la o distanță de 100 kilometri.

Și aici Moldovatrangaz a solicitat tarife mai mari - de 257,97 lei în cazul regimului standard, și de 152,09 lei - pentru regimul revers.

ANRE argumentează această majorare tarifelor prin necesitatea "asigurării securității energetice a statului, alimentării fiabile a consumatorilor finali cu gaze naturale", ea având drept principiu "asigurarea proporționalității și aplicării tarifelor reglementate într-un mod nediscriminatoriu".

Majorarea nu va afecta imediat consumatorii, dar efectul va fi resimţit ulterior, deoarece este vorba despre o deviere mai mare de 5% din tariful final achitat de consumatori.

Opinia ta contează. Comentează!