Image-Description
Brazii nevânduți de Crăciun în România iau calea Republicii Moldova. Comercianții profită
Social 26 decembrie 2019, 14:48 | 1536

Locuitorii României care au vrut să cumpere pomul de Crăciun în Ajun, sperând că vor prinde un preţ mai bun, au avut o surpriză. Comercianţii nu au negociat nici măcar un leu, pentru că au clienţi şi pentru brazii nevânduţi. Pomii rămaşi în pieţe iau drumul Republicii Moldova, acolo unde îşi vor găsi cumpărători printre ortodocşii care sărbătoresc Revelionul și Crăciunul pe stil vechi, relatează Antena 1.

În cea mai mare piaţă din Bucureşti, sute de oameni s-au adunat în zona brazilor de Crăciun. Mulţi au aşteptat Ajunul pentru a cumpăra un pom, sperând să prindă un preţ mai mic. Supriză, însă. Comercianţii nu au negociat cu nimeni.

Potrivit sursei citate, Romsilva a scos la vânzare anul acesta peste 40 de mii de brazi. Oferta a fost completată şi cu marfă adusă din import, iar preţurile au fost aceleaşi ca în anii trecuţi.

Peste 6 mii de brazi au fost vânduţi în această piaţă din Bucureşti, în ultimele zile. Preţul a variat între 79 şi 1000 de lei românești (315-4000 lei moldovenești - n.red.). Comercianţii nu au lăsat la preţ nici măcar azi, în ultima zi. Explicaţia este simplă. Brazii care nu se vând, se urcă în TIR-uri şi vor fi trimişi în Republica Moldova, acolo unde vor fi cumpăraţi de cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.

Unii chiar au mărit preţul brazilor.

În Prahova, în schimb, distanţa prea mare faţă de Republica Moldova i-a făcut pe comercianţi să renunţe la varianta exportului şi să mai lase, în cele din urmă, din preţ. Silvicultorii spun că, de anul viitor, brazii de Crăciun vor fi de două ori mai scumpi în România. Asta pentru că mulţi crescători nu vor mai avea parte de finanţări cu bani europeni, iar producţia va scădea masiv.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie