Image-Description
Decizia executării soţilor Ceauşescu de Crăciun, luată de Iliescu într-o toaletă
Externe 26 decembrie 2019, 15:32 | 5372

În 24 decembrie 1989, în ziua de ajun a Crăciunului, Ion Iliescu semna un decret al Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) prin care s-a constituit Tribunalul Militar Excepțional. Decretul care a dus la execuția soților Ceaușescu chiar în ziua de Crăciun a fost scris de mână, într-o toaletă din apropierea biroului ministrului Apărării de la București.

În toaleta din apropierea biroului defunctului ministru al apărării Vasile Milea s-au luat deciziile care aveau să marcheze „mersul democrației” pentru mulți ani încolo în România. În acea toaletă, în prezența cadavrelor profanate ale „teroriștilor” din echipajul colonelului Trosca la intrarea în minister, în ziua de ajun a Crăciunului, s-a luat decizia lichidării lui Nicolae Ceaușescu și a Elenei Ceauşescu, într-o zi sfântă pentru români, ziua Nașterii Domnului.

Dar pentru grupul de la Ministerul Apărării Naționale, activiști veterani pro-moscoviți ai partidului comunist, ziua care urma nu era decât o zi ca oricare alta. O zi care a marcat însă cu o simbolistică puternică întreaga tranziție spre democrație în România, a cărei „linii directoare” au fost trasate printre suluri de hârtie igienică, într-un WC, relatează MEDIAFAX.

Decizia execuției sumare a soților Ceauşescu, chiar dacă a fost precedată de un așa-zis proces, a fost aruncată de la unul la altul. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea ei, poate în afara lui Silviu Brucan.

Acesta, întrebat de John Simpson, realizatorul britanic al unui documentar BBC la cinci ani de la revoluție despre această decizie, a izbucnit într-un râs sănătos, după care, redevenind serios, a spus doar că „dacă ți-e frică de lupi, nu intra în pădure!”.

În schimb, prezent în același documentar, Ion Iliescu a dat vina pe generalul Victor Stănculescu pentru execuția Ceauşeştilor, deși decretul scris în toaleta MApN era semnat de el. Spunea că evenimentele au luat acea turnură în urma insistențelor lui Stănculescu, care altfel nu mai garanta fidelitatea armatei față de Consiliul Frontului Salvării Naționale. Ceea ce Stănculescu a negat, spunând că el a îndeplinit doar dispozițiile decretului și s-a ocupat de organizarea propriu-zisă a procesului și a execuției soților Ceauşescu.

El afirma că Silviu Brucan, Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu au fost cei mai vocali şi i-au cerut să-i lichideze pe Elena și Nicolae Ceauşescu. Procesul, de a cărui organizare s-a ocupat generalul nu era decât o fațadă. Și nici organizarea acestuia nu a fost lipsită de hibe.

Mai multe detalii, pe MEDIAFAX

Opinia ta contează. Comentează!