Cine este beneficiarul Aeroportului?
Economic 26 decembrie 2019, 21:12 | 1907

Tot mai multe semne de întrebare în privința Aeroportului Internațional Chișinău. Miliardarul rus Andrei Goncearenko, care a anunțat că este noul proprietar ale aerogării, NU ar fi beneficiarul companiei offshore KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST, care deține Avia Invest-ul, concesionarul aeroportului. Cel puțin asta reiese dintr-un e-mail anonim, trimis pe adresele mai multor instituții de presă din Moldova, care prezintă și documente în acest sens. Pe de altă parte, Avia Invest infirmă datele despre faptul că Goncearenko nu ar fi proprietarul firmei și beneficiarul final al contractului de concesiune. De la Agenția Proprietății Publice n-am primit niciun răspuns referitor la informațiile lansate în spațiul public.

În mail-ul anonim trimis la redacția instituțiilor de presă se arată că pe 28 august 2019, într-adevăr a avut loc tranzacția de cumpărarea a KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD, respectiv, a Avia Invest-ului, de către baronul britanic Rothschild de la cetățeanul bulgar, Marin Mihov Tenev, cel despre care Jurnal TV a scris încă în luna februarie că ar fi beneficiarul în acte a Aeroportului Internațional Chișinău, personaj care ar avea legături cu Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Doar că potrivit documentelor, trimise de sursa anonimă, Marin Mihov Tenev a redevenit proprietarul Avia Invest în ziua de 12 decembrie curent, după ce compania lui Rothschild, NR INVESTMENTS LIMITED, s-a retras din afacere. Astfel, potrivit sursei anonime, ”KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD a revenit în mâinile lui Plahotniuc și Șor, iar Goncearenko a fost introdus în schemă doar fictiv, pentru a bulversa opinia publică și presa”. Totuși, datele de pe site-ul OpenCorporates arată că pe 16 decembrie a mai avut loc o tranzacție cu acțiunile KOMAKSAVIA, dar nu sunt indicate numele beneficiarilor și ale acționarilor. Potrivit expertului Watchdog, Valeriu Pașa, ceva se întâmplă, dar CE, nu este clar.

Compania Avia Invest, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, a emis un comunicat, în care negru pe alb este scris că beneficiarul final este rusul Andrei Goncearenko.

Am sunat la Agenția Proprietății Publice pentru a clarifica situația privind beneficiarii Aeroportului Internațional Chișinău, dar la celălalt capăt al firului ni s-a spus că nimeni din conducerea Agenției nu poate vorbi cu noi. 

Opinia ta contează. Comentează!