Kievul a inițiat o anchetă penală ce vizează o legătură feroviară dintre Rusia și Crimeea
Externe 26 decembrie 2019, 21:23 | 1312

Anchetatorii ucraineni au deschis o procedură penală după ce primul tren rusesc de pasageri a ajuns în Crimeea printr-o nouă legătură feroviară cu peninsula din Marea Neagră. Este vorba despre un pod controversat peste strâmtoarea Kerci, inaugurat cu mare fast de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Imaginile au fost surprinse acum câteva zile când președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a inaugurat podul controversat peste strâmtoarea Kerci, care deschide traficul feroviar direct între Rusia și peninsula Crimeea, ocupată de ruși în 2014. Liderul de la Kremlin a vorbit despre noua construcție la superlativ și a estimat că peste 14 milioane de pasageri vor circula pe acest traseu în 2020.

Primul tren care a străbătut această cale ferată a pornit luni din Sankt Petersburg, iar după mai bine de 43 de ore a ajuns la Sevastopol, în Crimeea. La scurt timp, Biroul procurorului general de la Kiev a anunțat că inițiază o procedură penală întrucât trenul a trecut ilegal frontiera naţională a Ucrainei. Mai mult, autoritățile de la Kiev au precizat că podul cu pricina nu doar că încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a țării, dar împiedică și traficul maritim din Marea Azov în Marea Neagră. Gestul Moscovei a fost dur criticat și de către Statele Unite și Uniunea Europeană. 

Opinia ta contează. Comentează!