Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

26 Dec. 2019 / 16:42

Ion Chicu: Anul 2020 va fi un an al investiţiilor

Anul 2020 va fi un an al investiţiilor, iar o bună parte din aceste investiţii vor fi finanţate din surse externe. Asta a declarat într-un interviu pentru IPN, premierul Ion Chicu, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Am elaborat Planul de acţiuni al Guvernului, care are mai mult de o mie de acţiuni şi compartimentele principale ţin de agenda integrării europene şi reformei în justiţie. Vinerea trecută am avut o întrevedere cu toţi ambasadorii acreditaţi la Chişinău, le-am prezentat acest Plan de acţiuni şi s-au convins că acţiunile noastre pe dimensiunea integrării europene sunt partea principală a acestui program şi avem tot suportul din partea lor. Totodată, am remarcat şi am venit cu clarificări ce înseamnă politică externă echilibrată pe care o promovează acest Guvern. Aceasta înseamnă că noi continuăm direcţia de integrare europeană, dar vrem să ne stabilim dialogul inclusiv cu Rusia, CSI, ţările din Est şi altele. Pentru că dacă avem interese economice acolo, eu o să merg peste tot şi o să discut. Această poziţie este salutată şi de europeni, şi de americani”, a menţionat premierul.

De asemenea, Ion Chicu a specificat ce presupune politica externă echilibrată promovată de Guvernul pe care îl conduce.

„Anul viitor va fi un an al investiţiilor, o bună parte din acestea vor fi finanţate din surse financiare externe. Sunt proiecte investiţionale, pe bani străini, care sunt redirecţionaţi spre investiţie. Conform metodologiei finanţelor publice, aceste surse se înscriu în deficitul bugetar. Până la 7,4 miliarde sunt anume componentul acela de investiţii, ele nu afectează sustenabilitatea bugetară, pentru că dacă vin banii, se cheltuiesc, nu vin – nu se cheltuiesc”, a precizat Ion Chicu.

Comentarii