14:20:02 19.04.2024
Stiri

TOXIC // Ecologiștii îndeamnă cetățenii să EVITE focurile de artificii și produsele pirotehnice în noaptea de Revelion și în perioada sărbătorilor de iarnă

Social 26.12.2019 14:01 Vizualizări1862 Autor: Ziarul National
TOXIC // Ecologiștii îndeamnă cetățenii să EVITE focurile de artificii și produsele pirotehnice în noaptea de Revelion și în perioada sărbătorilor de iarnă


Cetățenii R. Moldova sunt îndemnați să evite utilizarea focurilor de artificii și a produselor pirotehnice în noaptea de Revelion și în perioada sărbătorilor de iarnă.

Apelul a fost lansat de Asociația „EcoContact”, care atenționează că substanțele chimice folosite în producerea artificiilor din ultimii ani sunt clasificate ca fiind substanțe toxice, bioacumulative, cancerogene, mutagene și care pot provoca iritații.

Expertul Asociației, Ion Marin, afirmă că artificiile conțin și substanțe periculoase mediului, au proprietăți de contaminare a apelor de suprafață, a apelor subterane și a solului, intensifică efectele de seră și distruge stratul de ozon.

„În producerea artificiilor sunt utilizate unele elemente chimice, care la excitare și trecere în stare fundamentală absorb și emit radiații, transformându-se în diferite culori. Stronțiul și litiul pot fi utilizate pentru culoare roșu, bariul formează culoarea verde, cuprul generează culoarea albastră, iar sodiul strălucește în nuanță aurie. Calciul face culorile mai intense, zincul face nori de fum, aluminiul strălucește și sulfura de antimoniu adaugă sclipici”, subliniază Ion Marin.

CITIȚI și Un bărbat a murit de Crăciun, după ce şi-a băgat în gură o petardă aprinsă

Potrivit cercetătorilor științifici spanioli, focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum ar fi metalele (Magneziu, Bariu, Potasiu), dar și metalele grele (Stronțiu, Plumb și Crom). În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.

Menționăm că întreaga lume ia măsuri pentru a reduce impactul negativ al artificiilor. Beijingul din China a scos în afara legii utilizarea artificiilor complet, deoarece riscul de poluare a aerului este prea mare. Collecchio, Italia, a trecut la artificii tăcute pentru a reduce anxietatea în rândul animalelor. În mod similar, Banff, Alberta, a întrerupt utilizarea focurilor de artificii pentru sărbători mari, toate din cauza efectelor adverse asupra vieții sălbatice locale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md