(foto) Au încheiat anul pe note de muzică rock. Cum s-a desfășurat Gala Youth Bank Orhei 2019

gala orhei (2)

Fondul pentru Tineri Orhei în parteneriat cu Serviciul Tineret și Sport, din cadrul Consiliului Raional Orhei, au organizat în data de 23 decembrie 2019 Gala Youth Bank Orhei, cu scopul de a prezenta raportul financiar și a sărbători, împreună cu grupurile de inițiativă, succesele Programului de Granturi Mici 2019.

Deja al șaselea an Fondul pentru Tineri Orhei își desfășoară activitatea, oferă granturi pentru implementarea inițiativelor tinerilor din raionul Orhei, cu scopul de a dezvolta potențialul acestora prin încurajarea și susținerea voluntariatului și a participării civice, în calitate de agenți activi ai schimbării, în dezvoltarea comunităților din raionului Orhei. Produsul de bază este Programul de Granturi Mici, pentru care în fiecare an face demersuri de colectare de fonduri către Fundația est Europeană, APL și alți donatori.

În această perioadă au fost abilitați 57 de tineri în echipele sale, s-au administrat șapte Programe de Granturi Mici, au fost mentorate 64 de proiecte ale tinerilor, a ajuns în 23 de localități din raionul Orhei cu proiecte finanțate și, cel mai important, a inițiat 275 de tineri în vederea scrierii ideilor de proiect.

O regulă de aur a programului YouthBank este „sărbătorirea succesului”. Astfel, la finele fiecărui Program de Granturi Mici, se organizează o gală de totalizare, acolo unde toți cei implicați sărbătoresc și se împart cu experiențele acumulate în desfășurarea și realizarea ideilor de proiect.

În acest an, Gala Youth Bank Orhei a fost stilizată Rock. De ce rock? Pentru că rock este mai mult decât muzică, este atitudine, nonconformism, privirea-n profunzime asupra lucrurilor, e despre libertatea de a fi.

Primul exercițiu, pe care l-am numit „de libertate și respect”, a fost de ocupare a locului în sală – fiecare participant la intrare primea un scaun și urma să se așeze în sală unde dorește, așa încât să se simtă bine și să nu deranjeze pe alții.
De asemenea, în acest an am avut parte de idei de proiect axate mai mult pe investiția în competențele și mentalitatea tinerei generații. Acestea au avut un impact formativ în dezvoltarea tinerilor și a comunităților în care au fost implementate.

„În acest an, au fost finanțate 11 proiecte, din acestea doar două sunt de infrastructură mică pentru tineri, dar și ele cu o plus valoare creativă. Celelalte au fost pentru educație non-formală: școli de vară, bibliotecă vie, activități ECO, jurnalism și jocuri pentru societate. Am calificat aceasta ca o mică revoluție, un salt calitativ de a vedea lucrurile mai profund, de a fi mai creativi, mai liberi în gândire – mai ROCK!”, spune Corina Erhan, coordonatoarea Fondului Pentru Tineri Orhei.

Iată câteva gânduri de la implementatorii din acest an:

A fi ECO e la modă! Tinerii consilieri au decis să promoveze educația ecologică și traistele reutilizabile în rândul tinerilor din raionul Orhei.

„Proiectul Fii ECO! nu este neapărat despre o activitate a Consiliului Raional al Tinerilor Orhei, este despre un mod de viață. Această alternativă de a schimba pungile pe torbe eco este una atractivă și noi vedem impactul acesteia în comunitate. CRTO este mândru de faptul că această idee implementată este preluată de alte grupușoare de tineri și este promovată în întreaga țară. Noi am optat anume pentru torbe eco pictate, pentru că astfel fiecare tânăr are un mesaj și își poate face vocea auzită într-un mod creativ și unic. Cu certitudine, lucrurile frumoase se fac cu pași micuți. CRTO a făcut unul, iar tu?!”, spune Adriana Negru, membra grupului de inițiativă a proiectului „Fii ECO” din cadrul Programului de Granturi Mici 2019.

Schimbul de experiențe e mereu binevenit. La eveniment, i-am avut ca oaspeți pe colegii de la Fondul Pentru Tineri Ialoveni, care ne-au mărturisit că s-au îndrăgostit de muzica rock, iar atmosfera prietenoasă i-a făcut să se simtă minunat.

„Am primit o satisfacție enormă de la Rock Gala organizată de Fondul pentru Tineri Orhei! A fost o gală pe măsură! 11 proiecte, însă atâta entuziasm, creativitate și originalitate. Am apreciat prestația trupei care au fost pur și simplu formidabilă! M-am simțit foarte bine alături de echipa Fondului pentru Tineri Orhei, care ne-au primit în cel mai frumos mod posibil”, spune Anastasia Fuștei, membra Fondului pentru Tineri Ialoveni.

Școlile de vară sunt un mod frumos de a educa și oferi lecții de bune practici tinerei generații. Tinerii din Ciocâlteni sunt niște norocoși, nu doar pentru frumosul proiect implementat, dar și datorită unui mentor bun care-i susține și le oferă tot sprijinul, pentru ca aceștia să-și trăiască frumos copilăria.

„Școala de vară EDU-ARTE 2019 a reprezentat o oportunitate pentru copii, şi anume de a se implica, a participa activ, a comunica, a-şi petrece timpul liber util şi interesant, a face o schimbare. Adevărat e gândul: «Copiii sunt viitorul, dar viitorul depinde şi de educaţia lor». Am încercat şi noi, grupul de iniţiativă Echipa de Acţiune a Tinerilor, să oferim copiilor modele de educaţie prin prisma activităţilor pe ateliere: Muzică, Sport, Pictură, Jocuri de societate, Scoutism”, spune Viorica Marandici, mentora proiectului EDU-ARTE 2019, implementat în satul Ciocâlteni, raionul Orhei.

Pacea e o artă de a trăi frumos, de a trăi în armonie cu tine însuți și cei din jur. Tinerii Ambasadori pentru Pace Orhei au implementat o „Bibliotecă vie”, care promite continuitate, deoarece a avut un impact asupra „cititorilor” și a oferit un exercițiu bun de toleranță și înțelegere.

„Biblioteca Vie a fost primul proiect al Tinerilor Ambasadori pentru Pace care ne-a consolidat ca echipă și ne-a făcut să înțelegem care este rolul nostru și cum exact are loc sensibilizarea comunității. Noi ne-am realizat scopul și am reușit cu succes să aducem mai mult dialog și pace în comunitatea noastră”, spune Maria-Magdalena Borș, membra Tinerilor Ambasadori pentru Pace Orhei.

Atmosfera rock a Galei Youth Bank Orhei 2019 a fost creată de trupa „MDM”, tinerii din Orhei care trăiesc muzica, rockul, libertatea, viața și își urmează pasiunea!

Programul de Granturi Mici 2019 a fost organizat de Fondul pentru Tineri Orhei cu suportul financiar al Consiliului Raional Orhei și al Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Autoare: Daniela Goncear, membra Fondului pentru Tineri Orhei

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente