image
Sursa foto: gov.md

Chicu: „Obiectivul este de a păstra relațiile cu FMI, dar nu cu orice preț; Dacă nu va fi flexibilitate, nu va continua”

Premierul Ion Chicu afirmă că obiectul Guvernului său este de a păstra relațiile cu FMI, „însă nu cu orice preț”. O pauză în relația cu FMI ar putea fi luată dacă instituția respectivă va fi rigidă față de investițiile în infrastructură sau dacă va insista pe majorarea tarifelor la gaze, mai spune șeful Cabinetului de Miniștri.

Ion Chicu a declarat, într-un interviu pentru IPN, că FMI este o instituție financiară internațională și un partener cu care s-a conlucrat în diferite perioade, în unele a fost cu mai mult succes, în altele mai puțin.

Au fost perioade în care țara nu a avut relații cu FMI și acest fapt nu a însemnat că ele au fost mai rele, potrivit premierului.

Totodată, el se declară adeptul unui program cu FMI, deoarece, pe lângă dimensiunea financiară, este și cea legată de reforme.

Chicu susține că își dorește ca, după finalizarea actualului program, în luna martie, să urmeze altul. Însă, FMI este un partener care impune niște condiții, care uneori pot obstrucționa planurile Guvernului de dezvoltare a țării și investițiile în infrastructură, afirmă premierul, care consideră că, în acest caz, se impune o pauză.

Potrivit premierului, există două riscuri în colaborarea cu FMI după luna martie. Primul se referă la rigiditatea din partea FMI față de dorința autorităților de la Chișinău de a investi în infrastructură. Al doilea risc, spune premierul, ține de cerința FMI cu privire la majorarea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali. Guvernul precedent și-a asumat acest lucru. Șeful executivului spune că la întrevederea cu reprezentanții Fondului i-a fost pusă pe masă această cerință. Or, cu două zile mai devreme, la Moscova a fost obținută acea înțelegere că în 2020 gazul livrat Moldovei va fi cu 70 de dolari mai ieftin. Dacă FMI va insista pe majorarea tarifelor, se va lua o pauză în relația cu Fondul.

„Nu punem la bătaie sistemul financiar dacă pleacă FMI. Obiectivul este de a păstra relațiile cu FMI, dar nu cu orice preț. Prețul este prea mare. Dacă nu va fi flexibilitate, nu va continua. Dar flexibilitate există”, a mai spus premierul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: