Lung-metrajele lansate în Moldova în ultimii 10 ani

PE SCURT

În ultimii zece ani, cea de-a șaptea artă – cinematografia – a fost supusă mai multor încercări de resuscitare, în R. Moldova. În 2017, Guvernul a aprobat un Regulament de finanțare a cinematografiei prin care cineaștii primesc bani din bugetul de stat pentru proiecte de film independente. Totodată, a fost lansată prima platformă de film din țară, cinehub.md. În toți acești ani s-au organizat festivaluri de cinema, ateliere, s-au iscat și conflicte și cel mai important, s-au lansat filme apreciate atât în țară, cât și peste hotare.

PE LUNG

Nuntă în Basarabia (2010)

Filmul „Nuntă în Basarabia” a fost lansat oficial în anul 2010 în R. Moldova și România. În anul 2009, însă, a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri internaționale, unde a fost primit destul de bine de critici și public. Printre acestea se numără Montreal World Film Festival, festivalul Timishort de la Timișoara și la festivalul de filme indie Kinoshock din Rusia. La Tallinn Black Nights Film Festival, în decembrie 2009, a fost distins cu premiul special al juriului.

Regia este semnată de Nap Toader, iar pelicula prezintă conflictele reieșite în urma interacțiunii între nuntașii din România și cei din R. Moldova la o nuntă ce are loc în Chișinău.

Pelicula este o coproducție România – R. Moldova, a avut un buget de 500.000 de euro și a fost filmat în întregime în luna iulie 2008, în Chișinău.

La limita de jos a cerului (2013)

„La limita de jos a cerului” este un film lansat în 2013, în regia lui Igor Cobileanski. Scenariul este semnat Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu. Filmul prezintă povestea lui Viorel (Babiac), un tânăr care trăiește într-un orășel uitat de lume din Moldova. Cel mai bun prieten al său, personaj jucat de Voloc, îl târăște după el cu visul său nebun de a zbura cu un deltaplan stricat.

Filmul a fost selectat pentru participarea în mai multe festivaluri cu renume, câștigând mai multe premii, printre care premiul criticii internaționale la Festivalul Internațional de Film de la Cottbus, Germania, premiul pentru cea mai bună imagine (lungmetraj) și cel mai bun film de debut (lungmetraj) în cadrul Premiilor Gopo 2014 și cel mai bun film de debut în cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European din SUA, 2014. De asemenea, pelicula fost propunerea R. Moldova la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2014, dar nu a intrat în concurs.

Culorile (2013)

„Culorile” este un film realizat de Atelierul Sergiu Prodan în regia Vioricăi Meșină, după o idee Paula Erizanu. Pelicula este o dramă psihologică și spune o istorie de dragoste dintre doi tineri, interpretați de actorii Irina Vacarciuc și Ion Guzu. Povestea celor doi este una frumoasă până când începe să-și schimbe culorile.

Realizatorii filmului și-au dorit, ca prin intermediul acestuia, să le vorbească tinerilor despre complexitatea relațiilor și despre cum, uneori, acestea se pot transforma într-un coșmar. Pelicula scoate în evidență modul agresiv în care bărbații își tratează partenerele.

Crimă inocentă (2014)

Este o coproducție România – R. Moldova în regia lui Adrian Popovici. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Constantin Țurcan, Olesea Sveclă, Anatol Durbală. Pelicula spune povestea unui copil de 12 ani, care a fost luat de acasă și trecut peste graniță, pentru că tatălui, fermier sărac, i s-a promis o viață mai bună. Când copilul ajunge într-o casă la periferie, descoperă că a fost vândut ca sclav unei fabrici clandestine, în care se produc artificii. Locul este ca o închisoare pentru cei 20 de copii aduși să lucreze acolo.

Ce lume minunată (2014)

„Ce lume minunată” în regia lui Anatol Durbală este produs de Youbesc Film și Sergiu Cumatrenco Jr. Are la bază un scenariu inspirat din evenimentele controversate din 7 aprilie 2009 fiind dedicat tinerilor uciși și maltratați în timpul protestelor. În prim-plan îl vedem pe Petru, un tânăr basarabean care își face studiile în SUA și care se întoarce în Moldova pentru o scurtă vacanță de Paști. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Igor Babiac și Igor Caras, iar de  producție s-a ocupat Sergiu Cumatrenco Jr.

Pelicula a fost premiată în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film. Printre acestea se numără premiul pentru cel mai bun scenariu la un festival din Paris, cel mai bun film de ficțiune la un festival din Austria și mai multe distincții printre care cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor (ambele câștigate de Anatol Durbală) în cadrul Festivalului de Film Independent din Massachusetts, SUA.

Afacerea Est (2016)

„Afacerea Est” este o altă producție marca Igor Cobileanski. În rolurile principale îi vedem pe actorii Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc și Anne Marie Chertic. Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile.

În 2016, în cadrul Tallinn Black Nights International Film Festival (festival de categoria A) pelicula a câștigat două trofee. Igor Cobileanski a luat premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu, iar Sapdaru şi Puşcaşu au împărțit distincţia pentru Cel Mai Bun Actor.

Anișoara (2016)

Pelicula este o coproducție Moldova – Germania, în regia Anei Felicia Scutelnicu. Anișoara are 15 ani și locuiește într-un sat din Republica Moldova, ascuns între dealuri, într-o vale pitorească. Viața e arhaică și pare calmă în familia formată din ea, bunicul Petru și frățiorul Andrei. Însă vine vara, iar ea trăiește pentru prima dată senzația copleșitoare a primei iubiri. Rolul principal este jucat de Anișoara Morari. Regizoarea menționează că filmul reprezintă viziunea sa asupra unor teme precum copilăria, tinerețea, maturitatea și bătrânețea.

Producția cinematografică a fost prezentată la Munchen, Germania, și în cadrul festivalului de film european din orașul San Sebastian din Spania.

Beautiful Corruption (2018)

Filmul, în regia tânărului Eugen Damaschin, are drept scop „deșteptarea conștiinței” cetățenilor R. Moldova. „Beautiful Corruption” este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale, concentrate într-un singur erou. În goana după dreptate, protagonistul decide să recurgă la niște metode nu tocmai legale. „Sper foarte mult ca acest film să trezească unele întrebări în capul spectatorului, să-l împingă spre reflecția – de ce suntem acolo unde suntem”, spune Damaschin.

În film îi vedem pe actorii Igor Babiac, Ion Borș, Valeriu Andriuță, Silvia Luca, Igor Chistol. Pelicula a fost nominalizată la premiile Academiei Ruse de Film „NIKA”, la categoria „Cel mai bun film din țările CSI și Georgia”. În vara acestui an, regizorul a decis să ofere acces liber publicului larg la film și să încarce pelicula pe Youtube. „Scoatem filmul acum pentru că situația din țara noastră are nevoie de un impuls, în special de un impuls moral”, a precizat acesta.

Resentiment (2019)

„Resentiment” este o producție regizată de Natalia Shaufert, devenită cunoscută publicului datorită scurt-metrajului „Ana” pe care l-a realizat în anul 2012 și pentru care s-a ales cu premiul Cel mai bun regizor în cadrul Festivalului Internațional de Film din Dubai. De această dată, Natalia abordează conflictul transnistrean. În rolul principal o descoperim pe Galina, personaj jucat de actrița Dana Ciobanu, care este în căutarea iubirii și întâlnește un soldat „bun doar pentru război”. În roluri îi mai vedem pe Anatol Durbală și Mircea Marco. În acest an, pelicula a fost inclusă în competiția Festivalului Internațional „Premiera Moscovei 2019”.

În ultimii zece ani au fost lansate zeci de documentare, filme de scurt-metraj și animații realizate de către cineaștii din R. Moldova. Festivalul Internațional de Film Documentar „Moldox”, Festivalul de Film Documentar „Cronograf”, Festivalul Internațional de Film „RAVAC” sunt platforme care promovează, inclusiv, producțiile cinematografice autohtone. Zilele Filmului Moldovenesc reprezintă un eveniment care familiarizează publicul larg cu peliculele făcute în țara noastră.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.