Linkuri accesibilitate

Anul 2020 - unul definitoriu pentru politică americană și implicit cea globală


Care este esența opțiunii pe care o au în față alegătorii americani?

Candidatul care definește cel mai bine această opțiune este fostul vice-președinte Joseph Biden. El și-a început cariera în anii '60, în statul Delaware, că o punte între comunitatea albilor și a negrilor americani. Beneficiind de acest rol de liant a ajuns pînă în senatul american.

Anul 2020 - unul definitoriu pentru politică americană și implicit cea globală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Acolo, pe vremea cînd partidul său se afla în minoritate, el a format o alianță cu senatorul republican de la vremea respectivă, Strom Thurmond, care conducea Comisia Juridică. Împreună, ei au reformat radical sistemul de apărare a ordinii și pedepsirea criminalității, aflat și acum în vigoare. Numai că Thurmond fusese la începutul carierei sale un segregaționist și rasist convins și de aceea faptul că Biden l-a elogiat pentru activitatea sa în senat, în 2003, cînd a fost înmormântat, a fost controversat.

Joe Biden
Joe Biden

Acesta a explicat că Thurmond a avut capacitatea, pe care puțini o au după ce împlinesc 50 de ani, de a se schimba și activitatea lui legislativă o dovedește, dar legile adoptate de cei doi, care au guvernat și guvernează sistemul juridic, au devenit și ele controversate în rândurile negrilor americani, pentru că aceștia au devenit, într-o manieră disproporționată, victime ale sistemului.

Pozițiile lui Biden au evoluat și ele, sînt diferite acum de anii '80 și cînd rolurile s-au inversat la conducerea comisiei, Thurmond s-a opus modificărilor propuse de Biden.

Politică însemna alianțe pentru țară, nu pentru partid sau interes personal partizan...


Dar ceea ce fostul vice-președinte prețuiește mai mult decît rezultatul negocierilor este idea ce politică trebuie să se bazeze pe formarea de alianțe, ajungerea la compromisuri și mai mult decît orice o relație civilizată, pornită de la premiza că politicienii au convingeri ferme, dar asta nu înseamnă că au intenții rele sau că sînt oameni răi.

Ori asta exact opusul a ceea ce se întâmplă acum în politică americană. Și cauza nu este doar Donald Trump ci și o aripa a Partidului Democrat care susține că nu tonul și mijloacele contează, ci rezultatul și că vremea cooperării a trecut. Ori Biden este de părere că principala să misiune că președinte, dacă va fi ales este de regenerare morală a Americii, repunerea țării pe un făgaș pe care s-a aflat cînd politică însemna alianțe pentru țară, nu pentru partid sau interes personal partizan. Pentru el, asta înseamnă revenirea la normalitate.

XS
SM
MD
LG