/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Aglomerație în preajma Circului din Chișinău. Moldovenii primesc și trimit colete peste hotare în ajun de sărbători

25 decembrie 2019, ora 06:09

Colete pline de bunătăți și presărate cu mult dor. În preajma sărbătorilor de iarnă, moldovenii rămași acasă, dar și cei au apucat calea străinătății își fac surprize reciproc. În timp din pachetele trimise de cei din diasporă nu lipsesc cozonacii numiți Panettone, în cele trimise de pe loc găsești neapărat pârjoale, nuci sau murături. La punctele de primire, în aceste zile, moldovenii se îmbulzesc în jurul microbuzelor pentru a-și lua darurile. Iar transportatorii de colete spun că în această perioadă au foarte mult de lucru.

Forfota din zona Circului din Chișinău, unul dintre cele mai vestite puncte unde locuitorii capitalei primesc sau trimit colete peste hotare, începe chiar de la primele ore ale dimineții. Zeci de oameni se înghesuie în jurul microbuzelor. Această femeie spune că așteaptă colet de la fiica sa, aflată în Italia de 19 ani. Dorul o macină în fiecare zi. „- Ce bunătăți v-a pus acolo? – Un panettone și biscuiți. – De ce a plecat? – Nu plătea la timp. A lucrat la militari și nu i-au achitat vreo două-trei luni… de nevoie”, spune femeia.

Iar acest bărbat a venit să ia coletul transmis de soție, care a plecat în Italia acum un an. De sărbători nu o va vedea, însă alături îi vor fi copiii și nepoții.

„- Acasă nu revine, de sărbători? La Paști va veni. – Cu cine veți petrece Crăciunul, Revelionul? – Fetele, nepoții…găsim noi, parale să fie”.

„- De la fiul meu. Unde-i plecat? Bolzano. – De cât timp? – De trei ani. – Niște dulciuri, panettone. – Nu vine acasă de sărbători? – Nu poate”.

„- De la Genova. De la o familie cu care am lucrat. – Nu o să vă vedeți de sărbători? – Nu. Ei mi-au trimis din recunoștință”.

Șoferii microbuzelor spun că în această perioadă numărul comenzilor s-a mărit considerabil. Pentru un colet, care cântărește în jur de zece kilograme, oamenii plătesc între 20 și 25 de euro.

Și moldovenii aflați în țări străine primesc colete, astfel ca pe masa de Crăciun să se regăsească și produse tradiționale moldovenești.

„-  Ce transmit moldovenii peste hotare? – De toate. Pârjoale, pește afumat, murături. În cât timp ajung? – Două zile. Până joi”, ne-a spus un șofer.

Un studiu făcut de Centrul PEW Research, publicat în vara acestui an, relevă că peste hotarele țării s-ar afla aproape un milion de moldoveni, ceea ce reprezintă în jur de 27 la sută din toată populația Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram