image
Sursa foto: jurnal.md

APP, după ce Aeroportul a ajuns pe mâna unui oligarh rus: N-am primit notificare, dar nu este risc pentru interesul statului

Agenția Proprietății Publice anunță că nu a primit nicio notificare oficială despre schimbarea acționariatului Avia Invest, compania care administrează Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, instituția dă asigurări că „nu există niciun risc ca interesul statului să fie afectat în acest caz”.

După ce ieri Avia-Invest a confirmat că a cedat pachetul de control companiei oligarhului rus Andrei Goncearenko, Agenția a emis astăzi un comunicat de presă în care susține că „acuzațiile din spațiul public privind „pierderea controlului” asupra aeroportului sunt lipsite de fundament.

„Aeroportul Internațional Chișinău este și rămâne proprietatea statului, al Republicii Moldova, iar concesionarul trebuie să-și îndeplinească condițiile contractuale de gestiune și dezvoltare a infrastructurii prin investiții ferme. Statul, prin APP și prin alte instituții relevante, rămâne garantul corectei implementări a contractului. În cazul în care urmează sa constatăm neîndeplinirea contractului, exista posibilitatea legală - a rezilierii acestuia”, se arată în comunicatul APP.

În ceea ce privește angajamente de concesiune, Curtea de Conturi este așteptată de curând să prezinte un raport privind executarea contractului. De asemenea, APP a solicitat de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică un raport despre evaluarea costurilor lucrărilor realizate de concesionar si corectitudinea investițiilor realizate de către Avia Invest.

„Urmează sa fie luată o decizie privind viitorul concesiunii pe baza acestor decizii. Respectarea procedurii de concesiune este o prioritate nu doar pentru APP, dar și pentru instituțiile de drept din țara noastră”, se spune în comunicatul agenției.

Totodată, APP a adăugat că „tranzacțiile internaționale ale pachetelor de acțiuni între companii nu afectează relația contractuală dintre stat și Avia Invest”.

„Nu există niciun pericol ca astfel de tranzacții să pună în risc controlul statului asupra bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău. Mai mult, facem precizarea că, în viitor, potrivit Legii nr.121/2018 cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, nu mai au dreptul să participe la procedurile de atribuire a concesiunilor companiile înregistrate in jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență. Acesta este o măsură suplimentară pentru a evita relații contractuale cu companii străine care nu sunt transparente în ceea ce privește acționarii”, se mai arată în comunicatul APP.

Compania Avia-Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a confirmat ieri că NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei Komaksavia Airport Invest Ltd, care deține 95% din Avia-Invest. Beneficiarul companiei Komaksavia Airport Invest Ltd este oligarhul rus Andrei Goncearenko.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: