image
Sursa foto: topgear.com

Noul (fostul) șef al direcției educație Buiucani a procurat automobilul mult râvnit, Skoda Rapid

După trei proceduri de achiziție cu încălcarea legii achizițiilor publice, pe 15 noiembrie, DETS Buiucani s-a pricopsit cu un automobil nou în valoare de 223 500 lei

De la începutul anului 2019, Direcția Educație, Tineret și Sport Buiucani a petrecut patru proceduri de achiziții publice de achiziționare a unui automobil nou, trei dintre care au fost create cu încălcarea vădită a legii achizițiilor publice. Legea obligă, pentru valori estimate mai mari de 200 mii lei, petrecerea procedurii de Cerere a Ofertelor de Prețuri, cu respectarea strictă a termenilor și prevederilor de desfășurare a procedurii.

Solomițchi a anulat două proceduri de achiziții

Planificarea procurării automobilului pentru DETS Buiucani a fost inițiată de către fosta șefă, Veronica Solomițchi, care a anulat procedurile după mai multe scandaluri la primăria Chișinău și a neregulilor depistate în caietele de sarcini. Solomițchi a declarat pentru AGER că direcția Educație Buiucani a planificat bani în buget pentru procurarea automobilului și, la acel moment, nici Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, nici primăria Chișinău, nu au avut obiecții.

„Distribuirea bugetului aprobat de consiliul municipal îi revine, conform legii, competenței primarului. Planul de achiziții este publicat atât pe pagina direcției generale edu.md la compartimentul achiziții și am fost nedumerită, cum poți să zici public că se procură automobil și nu știu ce, ținând cont de faptul că o asemenea direcție a procurat un automobil, direcția generală a procurat două automobile, iar atunci când s-a dorit procurarea automobilului pentru sectorul Buiucani, s-a camuflat totul într-un scandal”, susține Solomițchi.

„Sistemul vechi iarăși înflorește”

Fosta șefă a menționat că a anulat de două ori procedura de achiziție, deoarece caietul de sarcini nu respecta anumite proceduri conform legii.

La fel, Solomițchi susține că în perioada când fostul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, era revoltat de achiziționarea automobilului, procedura de achiziție nu era încă publicată.

„Codreanu putea să ne spună și anulam, nu să facă scandal, deoarece el a aprobat bugetul, deci cunoștea despre achiziție. Din ceea ce am observat în ultimul timp, nici nu se publică pe site-ul primăriei procedurile de achiziție. În activitatea mea mi-am făcut și dușmani, i-am inclus în lista neagră pe 4 agenți economici care distribuiau produse alimentare, pe când nicio altă direcție nu a îndrăznit, sistemul vechi iarăși înflorește și asta e dureros, mai ales că este vorba despre copii”, punctează fosta șefă a DETS Buiucani.

Noul (fostul) șef al DETS Buiucani a procurat automobilul de la singurul participant la licitație, fără a ține cont de Legea 131

La sfârșitul lunii aprilie 2019 fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Iar la data de 15 noiembrie DETS Buiucani procură de la DAAC Auto SRL, singurul participant la licitație, un automobil de marca Skoda Rapid în valoare de 223.500 lei.

skoda rapidskoda rapid

„Eu am anulat, noul șef, Ion Vrânceanu a procurat”, precizează Veronica Solomițchi.

Se pare că noul șef și-a dorit foarte mult un anumit model de automobil, deoarece la ultima licitație a participat doar un singur ofertant, DAAC Auto SRL, cu modelul Skoda Rapid, care întrunește toate condițiile și specificațiile tehnice.

Dimensiunile din oferta operatorului economic coprespund întocmai celor din specificațile tehnice.

Este o practică obișnuită a autorităților de a copia caractersticile tehnice ale automobilelor care urmează a fi achiziționate fără a ține cont de prevederile Legii 131 și de a da posibilitatea și altor ofertanți să participe la licitații.

„Când eram eu, am optat pentru o Skoda Rapid, dar domnul Vrânceanu și-a dorit una comfortabilă, pe care el o conduce doar, din câte am înțeles”, precizează Solomițchi.

Vrânceanu, cercetat pentru abuz în serviciu

Ion Vrânceanu a fost pus sub urmărire penală la începutul anului 2015, fiind acuzat de fals în declarația de avere pentru anul 2013 și de abuz în serviciu primind interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani. Ancheta stabilise că el nu a declarat mai multe bunuri imobile, dar și 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia, închise în anul 2013, și pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 de mii de euro, scrie moldovacurata.md

Anterior, DETS Buiucani a renunțat la procurarea a unui autoturism după reacția publică a mai multor organizații obștești și activiști civici. Șefa DETS Buiucani a declarat atunci că banii vor fi redirecționați în alte scopuri.

Carolina Chirilescu

Noutăţile partenerilor

comentarii: