(video/doc) Ședința CSM. Reavizarea proiectului Legii pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, aprobată de membrii CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit astăzi, 24 decembrie, în ședință. Pe agendă sunt programate 28 de subiecte cu privire la activitatea sistemului judecătoresc.

Foto: Crime Moldova

(12:40) Ședința CSM a luat sfârșit.

(12:30) Au fost examinate și aprobate subiectele de pe agenda suplimentară a CSM.

(12:28) Au fost acceptate cererile unor preşedinţi şi vicepreşedinţi ai instanţelor judecătoreşti, referitor la acordarea concediului de odihnă anual sau rechemarea din concediul de odihnă anual.

(12:21) A fost respinsă de către membrii CSM contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 16/3 din 15 martie 2019, emisă în privința judecătorului Irina Păduraru, de la Judecătoria Chișinău.

(11:53) Se examinează contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 29/9 din 13 septembrie 2019, emisă în privința judecătorului Djeta Chistol, de la Judecătoria Chișinău. A fost amânată examinarea subiectului.

(11:51) Subiectul contestării Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 30/9 din 13 septembrie 2019, emise în privința judecătorilor Corneliu Guzun și Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău, a fost amânat.

(11:31) Se examinează contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 30/9 din 13 septembrie 2019, emise în privința judecătorilor Corneliu Guzun și Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău.

(11:25) Cu 8 voturi pro, membrii CSM au respins cererea ex-judecătorului Victor Orîndaș, cu privire la revizuirea hotărîrilor CSM nr. 392/17 din 31 mai 2016 și nr. 393/17 din 31 mai 2016. Decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.

(11:22) Este examinată cererea ex-judecătorului Victor Orîndaș, cu privire la revizuirea hotărîrilor CSM nr. 392/17 din 31 mai 2016 și nr. 393/17 din 31 mai 2016.

La 3 ani și 6 luni după ce a fost dat afară din sistemul judecătoresc, fostul judecătorul Victor Orîndaș a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-și revizuiască hotărârile din 31 mai 2016, prin care Orîndaș a fost declarat incompatibil cu funcția de magistrat și i-a fost refuzată demisia.

CSJ a respins cererea judecătorului Orîndaș, iar acesta s-a adresat la CtEDO. Membrii s-au întrunit în deliberare, urmând să se expună pe marginea acestui subiect.

(11:12) CSM a aprobat desemnarea unor judecători în grupul de lucru în vederea reformării Cartei interprofesionale a Judecătorilor, Procurorilor și Avocaților din Republica Moldova.

(11:11) Demersul Institutului Național al Justiției, referitor la delegarea judecătorilor înscriși la activitățile de instruire continuă potrivit Planului calendaristic modular de formare continuă pentru judecători și procurori, semestrul I, anul 2020 a fost aprobat de CSM.

(11:10) Membrii CSM au aprobat la demersul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova, referitor la delegarea judecătorului Natalia Clevadî la cursul de instruire „Traficul de ființe umane”, care va avea loc în perioada 3 – 7 februarie 2020, SUA.

(10:07) A fost amânat demersul Universității Tehnice a Moldovei, referitor la delegarea judecătorului Curții Supreme de Justiție Dumitru Mardari, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a tezelor de master. Dumitru Mardari nu corespunde prevederilor legale, privind faptul că acesta nu deține titlul onorific. UTM va fi informată pentru a desemna o altă persoană ce va întruni aceste cerințe.

(11:06) Cu 8 voturi pro, se acceptă demersul Băncii Mondiale referitor la desfășurarea unui sondaj în sectorul justiției.

(11:04) Cu 8 voturi pro, a fost aprobat demersul Institutului de Reforme Penale, referitor la accesul experților la dosarele ce țin de aplicarea măsurilor preventive, din cadrul unor judecătorii și efectuarea interviurilor în rîndul judecătorilor.

(11:02) S-a anulat de către membrii CSM chestiunea cu privire la contestarea Hotărârii Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor nr. 166/11 din 18 octombrie 2019 de către Andrian Grigorițchi, candidat la funcția de judecător.

(11:01) Cu votul a 8 membri se amână sesizarea vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Ghenadie Pavliuc, referitor la unele chestiuni privind activitatea instanței.

(10:59) Cu opt voturi pro, a fost votată aprobarea demersurilor unor președinți și vicepreședinți ai instanţelor judecătoreşti, referitor la desemnarea unui judecător pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție.

(10:57) Cu majoritatea votului membrilor CSM, demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, referitor la menținerea împuternicirilor judecătorului Elena Cojocari pentru examinarea unor cauze penale aflate în faza de terminare, a fost acceptat.

(10:40) Cu 9 voturi pro, membrii CSM au acceptat demersul președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim, referitor la menținerea împuternicirilor unor judecători pentru examinarea unor cauze. Este vorba despre două judecătoare.

(10:35) Membrii CSM au respins demersul președintelui Judecătoriei Criuleni, Veaceslav Suciu, referitor la transferul unui judecător de la sediul Dubăsari la sediul central. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.

(10:34) Cererea judecătorului Olga Jamba de la Judecătoria Soroca, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului minor, a fost aprobată.

(10:33) Cu votul unanim a fost anulată examinării cererii judecătorului Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți, referitor la stabilirea duratei reduse a timpului de lucru, pentru că ar

(10:18) Este examinat subiectul cu privire la notificarea Autorității Naționale de Integritate în privința judecătoarei Renata Popescu.

Potrivit ANI, judecătoarea de depășit termenul de privind depunerea delcarației de avere și interese, iar membrii CSM consideră că neprezentarea la timp a declarației de avere constituie o încălcare gravă, care a durat aproape un an de zile.

(10:17) Cu șapte voturi pro, se acceptă cererea judecătorului Angela Braga de la Judecătoria Chișinău, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului minor.

(10:16) Cu șapte voturi, cererea judecătorului Veaceslav Neguriță, referitor la transferul la sediul central al Judecătoriei Strășeni a fost acceptată.

(10:14) Cu votul a 8 membri CSM a fost avizat proiectul Legii pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. Printre modificări s-a propus mărirea de la patru la șase ani a mandatului membrilor CSM, propunerea de a permite judcătorilor să dețină imunitate mai largă decât funcționarii publici, dar și desemnarea de către președintele țării a judecătorilor. Deciza poate fi atacată la Curtea de Apel.

(09:50) Se examinează demersul Ministerului Justiției, referitor la reavizarea proiectului Legii pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

(09:49) A fost aprobat cu majoritatea votului de către membrii CSM a proiectului de hotărâre pentru modificarea anexelor la Hotărîrea Guvernului nr.65/2019 cu privire la Consiliul Național pentru drepturile omului.

(09:48) Se examinează avizarea proiectului de hotărâre pentru modificarea anexelor la Hotărîrea Guvernului nr.65/2019 cu privire la Consiliul Național pentru drepturile omului.

(09:46) Prin vot unanim s-a votat amânarea aprobării privind Actul de control al Inspecției judiciare, referitor la verificarea activității organizatorice a Curții Supreme de Justiție.

(09:11) Se examinează subiectul cu privire la Actul de control al Inspecției judiciare, referitor la verificarea activității organizatorice a Curții Supreme de Justiție.

(09:10) Nicolae Chirilov a depus jurământul de învestire în funcția de judecător.

La ședința de astăzi urmează să fie examinat demersul ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, referitor la reavizarea proiectului Legii pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

În cadrul ședinței CSM participă opt membri.

Agenda CSM by UNIMEDIA on Scribd

UNIMEDIA transmite live:


Pub