(interviu) Dumitru Diacov spune cu cine a negociat votarea Guvernului Chicu, ce a primit în schimb, cum a condus Plahotniuc formațiunea, și când vom avea alegeri parlamentare anticipate

Președintele de onoare al Partidului Democrat, cel mai longeviv politician de pe scena politică din Republica Moldova, a povestit despre poziționarea PD pe „tabla de șah” a actualei guvernări, dar și despre schimbările prin care încă trece formațiunea, după plecarea fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Ce stă în spatele votului de învestire a Guvernului Chicu și cum Maia Sandu a ratat șansa de a guverna, în continuare, doar că într-o nouă coaliție.

Foto: UNIMEDIA

„Pentru toată lumea, 2019 a fost un an greu, neobișnuit, cu multă zarvă, speculații, dar se termină mai liniștit, mai promițător”, a declarat Dumitru Diacov, precizând că Partidul Democrat se află acum în opoziție, chiar dacă a votat pentru Guvernul Chicu și sprijină, de fiecare dată, proiectele de legi cu care acesta vine în Parlament.

„Noi nu avem angajamente față de acest Guvern, dar Guvernul are angajamente față de fracțiunea PD. Vom vedea cum va evolua în 2020 situația, nu este exclus să fim mai în opoziție, dar și crearea unei echipe în cadrul acestui Guvern”, a spus Diacov.

PD este deschis pentru discuții și cu deputații din Platforma DA și PAS, în vederea creării unei alianțe noi de guvernare, însă „acest lucru trebuie să ai cu cine să îl faci”. „Ei nu mai au 26 de deputați, iar crearea unei coaliții necesită multe discuții și condiții clare”, a precizat deputatul democrat.

Cât despre votul împotriva unui Guvern declarat pro-european, condus de Maia Sandu, democratul Dumitru Diacov a spus că acea șansă a fost ratată de însăși fosta prim-ministră.

„Un vot de susținere a acelui Guvern ar fi însemnat automat, în secunda următoare, că ne aflăm împreună la guvernare. Doamna însă nu a venit nici măcar pentru 5 minute să discute cu noi. Aici Guvernul Sandu singur a venit cu dorința de a pleca. Nici în Africa nu există o țară, în care opoziția nu s-ar fi folosit de această situație”, a explicat Diacov.

Guvernul Chicu a fost investit foarte rapid. Când ați reușit să discutați și să negociați angajamentele acestuia față de fracțiune?

Noi ne cunoaștem, așa că nu a fost nevoie de mare filosofie. L-am invitat pe domnul Chicu la ședința fracțiunii, am reiterat proiectele economice, sociale, inclusiv cursul nostru european, realizarea angajamentelor față de UE. Am avut cuvântul domnului Chicu să depună eforturi în acest sens și atât. Nu a fost coaliție ca să fie necesar să purtăm discuții aprofundate și să semnăm un acord.

Fostul președinte de țară, Vladimir Voronin spune că voturile PD au fost cumpărate.

Vladimir Voronin de 15 ani tot vorbește de cumpărare, trădări, asta devine profesia dumnealui.

Și dvs ați spus că a fost un grătar între 17 deputați democrați și președintele Igor Dodon. A fost până la urmă acel grătar? Pentru că Igor Dodon neagă acest lucru.

Da cine a spus că a fost? Presa a răspândit. În primul rând eu nu am fost și nu văd nicio tragedie că unii colegi s-au întâlnit la un frigărui. Din câte am înțeles, Igor Dodon nu a participat, dar acest lucru a fost speculat.

Să ne întoarcem un pic în vara anului 2019. De ce PD a ținut până în ultima zi puterea? Unele voci spun că anume atunci Vladimir Plahotniuc a reușit să-și scoată banii din țară și să-și pregătească drumul de plecare.

Din ce eu cunosc și oamenii cu care discut, asta e de domeniul speculațiilor. A fost o situație dramatică și, în primul rând, a suferit PD. Ceilalți au fost puși în situația să se îmbrățișeze peste noapte și să creeze o coaliție și o nouă experiență pentru RM, pentru că nimeni din dreapta și stânga nu vor vrea să repete acest scenariu. Eu am spus că PD este liantul între cele două extreme.

De ce Vladimir Plahotniuc nu a știut să fie acel liant pentru crearea coaliției?

Am încercat de multe ori să discut cu el, dar eu nu am fost în acel moment vocea importantă pentru dumnealui, din păcate. În prima perioadă am avut un dialog permanent, ne-am ascultat unul pe altul, în ultima perioadă erau 2-3 persoane cu care discuta și asta a creat probleme și pentru partid și pentru țară. Plahotniuc, Iaralov și nu vreau să numesc acum alt nume.

Totuși, de ce Plahotniuc a plecat?

Nu știu, nu s-a sfătuit, nu ne-a întrebat. Au fost un șir de evenimente, ce au dus la acest lucru. Noi ne-am simțit foarte incomod, părăsiți, nu a fost cel mai fericit episod din viața noastră politică.

Acum cum e în PD? Există două grupări, una ce îl mai ascultă pe Plahotniuc și alta de partea cealaltă, a lui Filip și Diacov?

Pledez foarte activ ca în partid să nu existe niciun fel de grupare, dar nu există niciun partid în Moldova unde să nu existe diferențe de viziuni. Până la urmă, totul se discută, PD revine la acele tradiții când se discută foarte mult, foarte fierbinte, poate chiar și contradictoriu, dar eu mă bucur că am reușit până la urmă să luăm decizii și să le respectăm.

De când Plahotniuc a plecat ați mai vorbit cu dumnealui?

Am vorbit de câteva ori, când era situația încă fierbinte. Am discutat în special despre situația din partid. Nu exclud că unii colegi poate încă mai vorbesc, dar din conducerea actuală a PD nu cred că discută cineva cu dumnealui, mai ales în măsura în care să influențeze cumva deciziile PD.

A fost eliberat recent Vlad Filat din închisoare, cum comentați acest fapt?

Actuala putere și fosta guvernare aveau păreri foarte părtinitoare. Noi trebuie să ne deprindem cu faptul ca justiția ia decizii care poate unora nu le place. Cum altfel să revenim la aceea ca să stimăm deciziile justiției? Vreau să sper că această decizie a fost bazată pe norme legale.

Dvs ați știut, acum 4 ani, că la acea ședință de Parlament, procurorul de atunci va cere ridicarea imunității și arestarea lui Vlad Filat?

Normal că nimeni nu a știut. În orice caz, eu am vorbit și cu domnul Lupu și cu domnul Filat am vorbit despre asta, dar era totul la nivel de bârfe, de presupuneri. Nimeni nu a știut că se va produce asta în Parlament. A fost o decizie fulger și acea grabă de atunci s-a repetat și în actualul Parlament. Ați văzut cât de repede s-a ridicat imunitatea unor actuali deputați. Normele legale spun că vine procurorul cu demersul, se examinează în comisia Juridică timp de o săptămână, se supune votului, votul trebuie să fie secret. Nu s-a respectat această procedură nici în cazul lui Filat, nici acum.

Apropo de domnul Filat, dumnealui spunea că în 2009 s-ar fi vândut către PD funcția de Procuror General, cu 2 milioane de Euro.

Noi trăim în țara moldovenească, unde se fac astfel de afirmații. Eu nu am participat la aceste discuții. Astfel de discuții nu se fac în public. Dacă și au existat, doar între două persoane. Inițial s-a vorbit că Procurorul va fi propus de AMN, SIS va fi cumva ghidat de PD, dar eu nu știu chestia cu cumpăratul cum a fost.

Care este relația dvs cu Pavel Filip?

Una foarte bună, cu toți colegii de partid și de fracțiune. E de datoria mea să am relații bune, pentru că și experiența îmi permite acest lucru. Sunt colegi care au anumite posibilități de a se manifesta și trebuie cineva care să-i împace pe toți, să-i echilibreze. Sper că am relații bune cu toți, sper că și din partea lor e la fel. Inclusiv cu domnul Candu, Nichiforciuc, Cebotari.

Cum vedeți situația din instituțiile Procuraturii?

Acolo au fost grupări, iar noul procuror încearcă să facă ordine. Stoianoglo nu a făcut parte din vreo grupare, eu îl cunosc drept un om echilibrat și sper să facă ordine.

Dacă e atât de bine cotat, de ce l-ați lăsat să plece din PD pe Stoianoglo?

A plecat din PD la o decizie personală a domnului Plahotniuc, care a decis să includă în lista la alegerile din 2014 pe altcineva.

PD se pregătește de prezidențiale?

Nu am discutat încă despre un candidat, ne pregătim desigur. Problema este că electoratul este foarte divizat, dar noi nu discutăm despre organizarea politică a Republicii Moldova. Aș prefera să avem o discuție serioasă și să luăm o decizie fundamentală. Trebuie să luăm în calcul experiența europeană, cum ar fi Ungaria, Italia, Germania, bazată pe sistemul parlamentar de guvernare, când președintele creează atmosferă bună în țară, împacă segmentele politice. La noi, un președinte ales de popor, vine cu fel de fel de promisiuni, că am să vă dau pensii, salarii, dar cu adevărat asta face Guvernul.

Dar și alegerea în Parlament creează blocaje.

Alegerile anticipate au fost provocate nu de blocaje, ci de un singur partid și un singur om, Vladimir Voronin, care nu a vrut să se așeze la discuții și să nu ajungem în cele blocaje. Poate fi creat un sistem, ca în turul 3 de alegere a șefului statului să fie implicați anumiți aleși locali, așa cum este în Germania, de exemplu.

Președintele de onoare al Partidului Democrat a mai povestit unde își va petrece vacanța de Crăciun și cine îl terorizează să-și ia un concediu, după 3 ani de muncă. Totodată, Dumitru Diacov a afirmat că, cel puțin până la prezidențialele din toamna lui 2020, în Moldova nu vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.


Pub