Un studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate arată că asistența paliativă este subdezvoltată
Social 24 decembrie 2019, 19:58 | 1290

Serviciul de asistență paliativă în Republica Moldova se ține datorită donatorilor externi. Cele nouă organizații nonguvernamentale din domeniu ar putea oricând să-și sisteze activitatea dacă statul nu le va susține financiar. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova. Mai multe aflați în continuare.

Specialiștii spun că aproximativ 25 de mii de cetățeni moldoveni au nevoie de îngrijiri paliative, însă doar în jur de cinci mii ajung să beneficieze de ele. Vasile Suruceanu este directorul unei instituții specializate în acordarea unor astfel de servicii. Anual, până la 300 de oameni care suferă de boli incurabile vin la centrul din satul Zubreşti, raionul Strășeni, reconstruit cu banii oferiți de statul american Carolina de Nord.

Capacitatea centrului este însă de doar 15 paturi.

Iar cele două echipe ale Asociației Obștești „Aripile speranței” oferă îngrijiri paliative la domiciliu, spune directoarea organizației, Victoria Tintiuc.

Compania Națională de Asigurări în Medicină, care contractează serviciile asociației, nu acoperă însă în totalitate cheltuielile suportate, așa că ONG-urile specializate au mare noroc de donatorii străini.

Treptat, au fost făcuți câțiva pași în privința aprovizionării cu medicamente a oamenilor care suferă de boli incurabile.

Totuși, Lista Națională a Medicamentelor Esențiale NU a fost revăzută din anul 2011, deși acest lucru ar trebui să fie făcut o dată la doi ani. De asemenea, nu toți pacienții pot beneficia de preparate farmaceutice compensate și lista celor acoperite de asigurările medicale nu include consumabile necesare pentru îngrijirile paliative, a adăugat Rita Seicaș. În concluzie, potrivit experților, deși există un cadru normativ, acesta are multe deficiențe și exclude componenta socială și cea psihologică.

Potrivit lui Ghenadie Țurcanu, cele nouă organizații nonguvernamentale contractate de CNAM pentru prestarea serviciilor paliative ar putea în orice moment să-și sisteze activitatea. Asta pentru că nu există destulă susținere din partea statului, iar partenerii externi nu mai oferă sprijin financiar. Directoarea Agenției Medicamentului, Silvia Cibotari, prezentă la lansarea raportului „Îngrijirile paliative în Republica Moldova în anii 2007-2019”, a refuzat să ne ofere un comentariu. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății ne-a spus că responsabilii de domeniu vor veni cu o reacție după ce vor face cunoștință cu rezultatele și recomandările studiului respectiv. 

Opinia ta contează. Comentează!