Linkuri accesibilitate

SIS respinge afirmațiile că ar fi urmărit-o pe fosta prim-ministră Maia Sandu


Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a respins „cu fermitate” afirmațiile că ar fi urmărit-o pe fosta prim-ministră Maia Sandu, după cum a sugerat președintele Igor Dodon. Într-o emisiune a postului NTV Moldova, Dodon a afirmat că a primit informații detaliate de la SIS despre întrevederea din luna august a Maiei Sandu și a fostului ministru al economiei, Vadim Brânzan, cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild. Miliardarul de origine britanică deținea pe atunci firma Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, iar guvernul intenționa să rezilieze contractul de concesionare.

Sandu și Brânzan au vorbit public despre întâlnire, dar Dodon afirmă că cei doi i-ar fi promis lui Rothschild garanții că îi vor fi protejate eventualele investiții la aeroport. „Eu am primit informații detaliate de la SIS - unde s-au întâlnit, despre ce anume au discutat - și în genere toate detaliile despre întrevedere”, a spus Dodon, în timp ce comenta știrea că Rothschild tocmai a vândut Avia Invest milionarului rus Andrei Gonciarenko.

Astăzi, SIS a spus că „respinge cu fermitate afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea instituției în presupusele măsuri speciale de investigație efectuate în privința ex-premierului Maia Sandu” și cere presei să evite „insinuările și interpretările privind realizarea de către instituție a unor activități ilegale”. Opoziția din blocul ACUM l-a acuzat la rândul său pe Dodon de implicare în preluarea Avia Invest de către omul de afaceri rus, afirmând că tranzacția devenită cunoscută marți ar pune în pericol securitatea Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG