/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/INFOGRAFIC/ Statistici dramatice! Numărul studenților în Moldova a ajuns la nivelul anilor '90

missing
24 decembrie 2019, ora 10:17

Numărul studenților în Republica Moldova a ajuns la nivelul anului academic 1995 – 96 și a atins cota minimă din ultimii 24 de ani. Despre aceasta a anunțat expertul în politici economice la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță.

El a precizat că în acest an se atestă un număr de 56,8 mii de studenți, cu 3,8 mii mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„În anul academic 2019 – 2020 urmărim aceeași tendință din ultimii 13 ani, de reducere a numărului de studenți. Am ajuns la nivelul anului 1995 – 1996, când de fapt a început creșterea accelerată a numărului de studenți în R. Moldova”, a scris expertul pe blogul său.

Foto: veaceslavionita.wordpress.com

Veaceslav Ioniță spune că aceeași tendință de micșorare a numărului de studenți se urmărește și pe malul stâng al Nistrului.

„Reducerea din ultimii patru ani a numărului de studenți din stânga Nistrului are loc exclusiv în instituțiile private de învățământ, care cel mai probabil în doi, trei ani vor dispărea”, a scris expertul.

Foto: veaceslavionita.wordpress.com

Expertul mai spune că în R. Moldova asistăm nu doar la reducerea numărului de studenți în universități, dar și la scăderea ponderii lor în societate.

„Numărul de studenți la o mie de locuitori s-a redus de 1,8 ori, de la 39 de studenți la o mie de locuitori, până la 21,3 studenți”, a scris Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, reducerea numărului de studenți în instituțiile superioare de învățământ are loc sub influența a trei factori de bază:

1. Reducerea dramatică a numărului de copii din Republica Moldova. Astfel în ultimii 13 ani numărul de copii de vârsta universitară s-a redus cu circa 150 de mii de persoane de la 364 de mii în 2006 – 07 la circa 210 mii în prezent.

2. Scade numărul de copii care decid să meargă într-o instituție superioară de învățământ. Aici statul trebuie să intervină cu soluții alternative educaționale pentru tineri. Soluția este învățământul dual, astfel încât tinerii să obțină o profesie în alte forme educaționale.

3.Plecarea tinerilor la studii peste hotare. În condițiile când conform ultimelor trei sondaje IDIS Viitorul, peste 70% din părinți declară că nu văd viitorul copiilor lor în Republica Moldova, nu este de mirare că mulți din ei decid să meargă la studii peste hotare. Aici se adaugă și percepția că studiile superioare din Moldova sunt de o calitate îndoielnică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram