image
Sursa foto: rambler.ru

Noul proprietar al Aeroportului Chișinău: Oligarh rus, fost șef la Gazprom, deținătorul celei mai scumpe case din Londra

Oligarhul rus Andrei Goncearenko este noul proprietar al Aeroportului Internațional Chișinău. Acesta e beneficiarul companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest”, compania care administrează AIC.

„Compania Avia-Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, confirmă că NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei Komaksavia Airport Invest Ltd, care deține 95% din Avia-Invest. De asemenea, confirmăm informațiile apărute în mass-media că omul de afaceri din Rusia Andrei Goncearenko este beneficiar al companiei Komaksavia Airport Invest Ltd”, precizează o declarație publicată pe pagina de facebook a Aeroportului.

Comunicatul conține și un mesaj al noului proprietar, Andrei Goncearenko: „În ultimii ani, Aeroportul, fiind administrat de compania concesionară, s-a dezvoltat dinamic. Este clar că dezvoltarea în continuare a aeroportului ca centru regional de transport între Europa și Asia depinde de volumul și stabilitatea investițiilor atrase. Printre prioritățile mele se numără construirea unei noi piste de decolare-aterizare pentru avioanele de mari dimensiuni, precum și a unui nou terminal, care va fi cel mai modern din regiune. Atragerea investițiilor pentru realizarea acestor planuri este sarcina mea principală în calitate de nou participant. Avem mult de lucru. Scopul nostru este să majorăm numărul anual al pasagerilor până la 5 milioane în următoarea perioadă.”

Andrei Goncearenko a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul companiei Gazprom. Acesta are o avere impresionantă, printre care patru imobile luxoase în Londra, jurnaliștii englezi întrebându-se anterior despre sursa veniturilor lui Goncearenko, în situația în care acesta n-a figurat niciodată în listele Forbes.

Presa rusă l-a „botezat” pe Goncearenko „oligarh din umbră”. Acesta a fost vizat în mai multe scandaluri de-a lungul anilor. În 2010, s-a vehiculat că unul dintre consilierii săi a oferit mită în sumă de 1,5 mln de dolari unor polițiști pentru ca aceștia să renunțe la verificări în cadrul companiei „Gazpromstroingengeneering”, însă despre finalitatea cazului nu s-a mai auzit nimic.

În 2013, presa rusă scria că Goncearenko și subalterni de-ai săi sunt bănuiți de estorcare de bani de la mai multe companii-fiice ale „Gazprom”.

Andrei Goncearenko mai este cunoscut drept unul dintre organizatorii petrecerilor „Russkie sezony” („Sezoanele rusești”) din Monaco și coasta de Azur.

În 2014, publicația engleză Daily Mail scia că Andrei Goncearenko a devenit proprietarul celei mai scumpe case din Londra – în valoare de 120 milioane de lire sterline. În total, acesta are 4 case ]n Londra, valoarea cărora ar fi de 250 de milioane de lire sterline.

Noutăţile partenerilor

comentarii: