image
Sursa foto: shutterstock.com

Val de alerte cu bombă în Rusia, motivate printr-un pretins furt de monede bitcoin

Un misterios val de alerte cu bombă, motivate printr-un pretins furt de monede bitcoin, afectează Moscova de aproape o lună, provocând evacuarea a circa 770.000 de persoane în total, dintre care mai mult de 1.000 au fost evacuate luni din 15 tribunale, potrivit agenţiei Interfax, preluată de AFP și Agerpres.

Evacuările de luni au avut loc în special din tribunalele din centrul, estul şi nord-estul Moscovei, potrivit unui purtător de cuvânt al justiţiei moscovite.

Mai multe tribunale au fost de asemenea evacuate în Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei), potrivit serviciului de presă al instituţiilor judiciare din acest al doilea oraş ca mărime al Rusiei.

De la sfârşitul lui noiembrie, tribunale, staţii de metrou, şcoli, centre comerciale, spitale şi administraţii sunt evacuate aproape zilnic, în urma receptării de alerte cu bombă.

Doar la Moscova, între 7.000 şi 8.000 de locaţii au fost victime ale unor alerte false, ducând la evacuarea a peste 770.000 de persoane, explică Interfax, care a efectuat propria numărătoare.

În numeroase cazuri, aceste ameninţări erau însoţite de o scrisoare prin care se cereau 120 de monede bitcoin (815.000 de euro) care ar fi fost, potrivit autorului scrisorii, furate de miliardarul rus Konstantin Malofeev de pe platforma de schimburi de criptovalută WEX.

Cel vizat, care figurează pe o listă de persoane împotriva cărora au fost impuse sancţiuni europene din cauza presupuselor lor legături cu combatanţi proruşi din estul Ucrainei, a dezminţit de mai multe ori orice legătură cu dispariţia acestor monede bitcoin şi cu WEX, site care nu mai există şi de pe care au dispărut mari cantităţi de monede virtuale, potrivit mass-media ruse.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: