image
Sursa foto: wmep.org

Rusia vrea să se rupă de internetul global; Deja a început testarea

De peste un an se știe de planul prin care Rusia vrea independență online. Asta îi dă și capacitatea de-a practica cenzura după cum vrea. Acum a ajuns în faza de testare.

Pe 23 decembrie, Rusia testează ingrastructura care să-i permită, la nevoie, să se rupă de internetul global. Oficial, Rusia vrea un internet suveran ca să se poată apăra în cazul unui atac cibernetic global. Din noiembrie are și lege pentru așa ceva.

Ce face acum Rusia e să testeze, în centre specializate, mecanismele de reacţie faţă de ameninţări la adresa unei funcţionări stabile şi securizate a internetului. Ministerul Comunicaţiilor din Rusia a spus că utilizatorii internetului obişnuit nici măcar nu vor observa că aceste teste sunt în curs.

Potrivit autorităților ruse, legea este menită să protejeze segmentul rus al internetului în cazul unei deconectări a marilor servere mondiale situate în Europa şi în Statele Unite. Scopul este să le permită serviciilor de stat şi reţelei bancare ruse să funcţioneze inclusiv în cazul unui război sau unor atacuri cibernetice masive, notează News.ro. Astfel, Rusia își poate ține serviciile online chiar dacă pică rețelele globale.

Ținta e să-i conducă și pe furnizori de internet. Aceștia sunt obligaţi să instaleze până în 2021 – anul viitoarelor alegeri legislative – o infrastructură specială, furnizată de către autorităţi. Natura acestora nu a fost dezvăluită. Astfel, Roskomnadzor, autoritatea care reglementează telecomunicațiile în Rusia, va avea capacitatea să efectueze, dacă este necesar, o „inspecţie profundă a pachetelor” (DPI).

Practic, va avea opțiunea de-a filtra tot ce trece prin internetul rusesc. Și, da, poate bloca, redirecționa sau restricționa. Agenția va avea, de asemenea, posibilitatea să plaseze traficul naţional sub controlul său centralizat în cazul unei ameninţări la adresa integrităţii sale.

Oficial, Rusia zice că nu vrea să se izoleze de lume. Mai degrabă se asigură că nu îi e tăiat accesul la internet.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: