(video) Concluziile raportului de audit al conformității procesului de privatizare a ÎS „AirMoldova”

(11:00) La ședința de astăzi, 23 decembrie 2019, a Comisiei de control al finanțelor publice, a fost audiat Raportul auditului conformității procesului de privatizare a Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „AirMoldova”.

(update 12:05) Auditul a stabilit că procesul de privatizare a fost realizat cu abateri de la cadrul normativ, iar deficiențele au influențat modul de evaluare a obiectului supus privatizării, astfel încât prețul bunului expus la privatizare nu reprezintă prețul real de piață, care urma a fi obținut de către stat în urma comercializării Complexului Patrimonial Unic prin concurs comercial, unde punctul de referință în atribuirea contractului îl reprezintă cel mai mare preț.

Potrivit Vioricăi Verdeș, Î.S. „Air Moldova” a fost evaluată ca activ, nu ca o afacere, în consecință, valoarea estimativă propusă comisiei de concurs a bunului expus la privatizare a constituit 48,23 mil. lei, o valoare ce nu reprezintă prețul real de piață, chiar dacă acesta a fost majorat cu 1,7 milioane la momentul vânzării.

Totuși, potrivit raportorului, în linii generale, procedura de privatizare a fost desfășurată în limitele prevăzute de cadrul normativ, dar realizarea unor etape ale procesului în termenele limită stabilite, precum și într-o manieră accelerată, a determinat auditul să aibă suspiciuni, privind respectarea în deplinătate a tuturor celor trei principii ale procesului de privatizare: eficiență, transparență și legalitate.

De asemenea, auditul relevă faptul că respectarea principiului de legalitate a fost respectat, de jure, însă rapiditatea derulării evenimentelor de la inițierea procedurii de evaluare din 17 mai 2018 – până la declararea câștigătorului concursului - 04.09.2018 a căror durată totală a fost de 111 zile, pune la îndoială intenția organizatorilor de a asigura atragerea unui număr cât mai mare de participanți la privatizare, acordarea de drepturi egale, asigurarea concurenței loiale între participanți, or, potrivit opiniei subiective a evaluatorului mărcii comerciale, perioada recomandabilă de expunere la privatizare ar fi fost de cel puțin 9 luni, adică cel puțin 270 zile.

Auditul a concluzionat că modul de gestionare a întreprinderii de stat Î.S. CA „Air Moldova”, de către factorii decizionali, fondatorii, consiliile de administrație și administratorii, care s-au succedat periodic, au contribuit la administrarea incoerentă și necorespunzătoare a companiei aeriene. Prin urmare, din cauza lipsei măsurilor de monitorizare și evaluare a poziției financiare reale, au fost adoptate decizii nechibzuite care au destabilizat financiar întreprinderea și au condus la îndatorarea acesteia și au direcționat-o către faliment.

Factorii de decizie au profitat de ambiguitățile și lacunele cadrului normativ pentru a selecta procedeele cele mai convenabile de stabilire a condițiilor de privatizare, iar vânzătorul a declarat vândut operatorul aerian național către unicul agent economic participant la concursul comercial, care a oferit pentru Î.S. CA „Air Moldova” 50 mil. lei la data de 02.10.2018, se mai arată în raport.

(update 11:03) Ședința a fost declarată deschisă, cu prezența a doi dintre cei cinci membri ai comisiei.

Potrivit președintelui Comisiei, Igor Munteanu, raportul a fost realizat în condițiile standardelor internaționale de audit și prezentat de reprezentanta Curții de Conturi a Republicii Moldova, Viorica Verdeș șefa echipei de audit responsabilă de evaluarea întregului proces de privatizare, generalizarea și redactarea finală a raportului de audit. Auditul extern s-a efectuat în temeiul Hotărârii N.83 din 19.07.2019 a Parlamentului RM, care a solicitat investigarea datelor și concluziilor generale de audit referitoare la legalitatea și conformitatea procesului de privatizare a companiei Î.S. „Air-Moldova”.

UNIMEDIA amintește că Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat pe 23 septembrie sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS „AIR Moldova”.

„Air Moldova” a fost privatizată, la începutul lunii octombrie 2018, de către compania Civil Aviation Group SRL, care a fost declarată câștigătoarea concursului de privatizare. Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare ajunge la 1,2 miliarde de lei, dintre care doar 50 de milioane de lei au fost transferate în bugetul de stat, restul sumei reprezentând datoriile „Air Moldova”, pe care investitorul s-a obligat să le achite.


Pub